Bécsben koncertezik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

A bécsi MusikVerein Aranytermében lép fel novemberben a marosvásárhelyi filharmonikusok 80 tagú zenekara. A műsoron George Enescu, Bartók Béla és Astor Piazzolla művek szerepelnek, a karmester Pablo Boggiano lesz.

A hangversenyt szervező Románia Ausztriai Nagykövetsége, a Bécsi Román Kulturális Intézet és a Maros Megyei Tanács képviselői jelenlétében, Bécsben sajtóértekezleten jelentették be a november 7-9-e között sorra kerülő nemzetközi turnét. A tájékoztatón jelen volt a Filharmónia menedzsere, György Levente és Pablo Boggiano karmester is.

Fotók: Marosvásárhelyi Állami Filharmónia

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc közölte: „a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Maros megye márkája volt és az is marad. A megye művészeti életének szilárd pillére. A Filharmónia projektjei jelentősen hozzájárulnak a művelődéspolitika erősítéséhez, Maros megye zenei, művészeti és turisztikai életének előmozdításához.”

A koncert előkészületeivel megbízott Iunona Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, Ovidiu Maior közölte, azért döntöttek George Enescu és Bartók Béla darabok mellett, mert mindkét zeneszerzőt szakmai szálak fűzik a zenekar szülővárosához, Marosvásárhelyhez és az őszi koncert helyszínéhez, Bécshez, de a pályájukon átívelő együttműködés és barátság példáját is képviselik. Mindketten Románia zeneiségét népszerűsítették, és mutatták be a világ számos nagy színpadán. Astor Piazzolla műveit Pablo Boggiano karmester gondolta és hangszerelte újra, így igazán lenyűgöző előadást visznek színpadra – mondta Ovidiu Maior.

A sajtótájékoztató estéjén a Román Kulturális Intézet bécsi székházában ízelítőként George Enescu, Bartók Béla és Astor Piazzolla műveiből összeállított koncertet adott elő a filharmónia négy zenésze. 

A Marosvásárhelyi Kultúrpalotában működő Állami Filharmónia 1950-ben jött létre, és ma is heti rendszerességgel koncertezik az épület nagytermében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?