Az országban egyedüliként elektronikus urbanisztikai bizonylatot bocsát ki a Kolozs megyei tanács

Elindult kedden az az online platform, amely az urbanisztikai bizonylatok elektronikus formátumú kibocsátását teszi lehetővé – közölte a Kolozs megyei RMDSZ.

A megyei önkormányzat által lebonyolított Smart Territory elnevezésű európai projekt részét képező egységes ügyfélkapu-rendszer az országos kataszteri hivatallal kötött együttműködési protokollum alapján valósult meg. Ily módon egy egyszerű kattintással az alkalmazás valós időben lekérdezi a kataszteri hivatal adatbázisát anélkül, hogy egyéb dokumentumokra, e-mailekre vagy személyes jelenlétre lenne szükség.

A kibocsátási határidő a megyei tanács szándéka szerint nem haladhatja meg a 10 munkanapot, ellenben a törvény által most biztosított 15 nappal. A digitális urbanisztikai bizonylat jogerős, nemcsak tajékoztó jelleggel bír, a szükséges elektronikus aláírást a kérelmezők közvetlenül a platformban is beszerezhetik.

Az ügyfélkapu nyitóoldala, ahol nyelvet is lehetne választani, de csak a román verzió érhető el

„Meg kell tennünk mindent a lakosok számára a megyei önkormányzat és az állam egyéb intézményeivel való kapcsolattartása megkönnyítése érdekében, a felzárkózásért, hiszen a digitalizáció folyamata megállíthatatlan. Az online ügyintézés gyorsabb, eredményesebb és egyszerűbb, ezért az okos megoldások jelentősen hozzájárulnak a komfortosabb mindennapi élethez” – mondta el Vákár István. A Kolozs Megyei Tanács alelnöke hozzátette, a kedden elindított platform „a területrendezés hosszas és bonyolult folyamatát digitalizálja, első fázisban az urbanisztikai bizonylatok kibocsátását teszi lehetővé, majd egy következő lépésben az építési engedélyekre is kiterjesztjük, lerövidítve ezek kiadását 3 hónapról 30 napra”.

A fejlesztés jelentős adminisztrációs terhet vesz le az emberek válláról – időt, utazást, pénzt és ügyintézéssel járó bajlódást megspórolva. Az okos megyék, városok működésükkel lakóik élhetőbb mindennapjait szolgálják – nyomatékosította Vákár István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?