Az önkormányzat tulajdonába került a rónaszéki Apaffi-kastély és a fürdő

Az RMDSZ közreműködésével sikerült megoldania a rónaszéki önkormányzatnak az Apaffi-kastély és fürdő jogi problémáit – számolt be a Máramarosi Hírmondó Orosz Krisztoferre, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének területi ügyvezető elnökére hivatkozva.

A több évszázada épült kastélynak, valamint a sósfürdőnek mostanáig nem volt teljes jogú tulajdonosa a település önkormányzata, ami a felújításhoz szükséges anyagiak beszerzését akadályozta. „Lehetetlen önkormányzati, vagy pályázati forrásból kastélyfelújítást, vagy fürdőtelep-újraindítást, fejlesztést tervezni, mert a törvényes keretek között arra, ami nem a tied, nem kérhetsz és nem költhetsz pénzt. Most RMDSZ-segítséggel törvényes úton sikerült ezt a gondot megoldani Rónaszéken, ami azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatal teljes jogú tulajdonosa lett az Apaffi-kastélynak és fürdőtelepnek. Ez a probléma tehát már nem akadályozza az uniós források lehívását, amiből a szükséges tervezési és felújítási munkálatok is elvégezhetők” – fogalmazott Orosz Krisztofer.Az Apaffi-kastély | mmhm.ro

Csók Zsolt régész, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök kulturális tanácsadója a portálnak elmondta: a rónaszéki helyzet két szempontból fontos. „Egyrészt próbálunk helyreállítani egy olyan kastélyt, amely része Erdély történelmének, másrészt pedig megpróbáljuk a Máramaros megyei RMDSZ segítségével használhatóvá tenni a gyógyfürdőt. Azt célozzuk meg, hogy a műemlék-helyreállítási, egészségügyi, turisztikai, gazdasági, társadalmi szempontok mellett, ezzel a tervvel több, pezsgőbb életet vigyünk Rónaszékre” – részletezte.

A turisztikai és gyógykezelési potenciállal rendelkező településnek nagy előrelépést jelentene mindkét projekt megvalósítása. Az önkormányzat kisebb források biztosításával a fürdő újraindítását is megkísérelné már a közeljövőben. A kastély – amiben konferenciatermet, valamint egy helytörténeti múzeumot is berendeznének – azonban egy átfogó tervezést és kivitelezést követően válhat turisztikai látványossággá. Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezete elnökének szerint „egy nagy múltú, de már igen kicsi magyar közösség életében az ilyen jellegű fejlesztések hatalmas jelentőségűek, hiszen a közösség, akivel rég nem foglalkozott senki, ismét önbizalmat nyer, a fejlesztések által egyben a település gyarapszik, igy a jövő pedig egyre biztatóbb az ott élők számára.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ruttner Károly rónaszéki RMDSZ-elnök szerint a megvalósításoknak köszönhetően felpezsdülne az élet Rónaszéken, ami sokak megélhetését is biztosíthatná. Mindkét projekt sikeres megvalósítása az utóbbi évek legnagyobb fejlesztését jelentené a közösség számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?