Az extraprofitadókból biztosít 1,9 milliárd lejt energiaár-kompenzációkra a kormány

Az olajszerződések tulajdonosainak többletbevételeit terhelő adóból különített el 1,9 milliárd lejt a kormány az energiaárak korlátozására és a kompenzációjára.

Megadóztatják a nyersanyag-kiterelők extraprofitját | Illusztráció: PixabayA kormány tájékoztatása szerint a kőolajszerződések tulajdonosainak többletbevételeit terhelő adóból elkülönített 1,9 milliárd lejt a háztartási áram- és gázfogyasztók támogatására, illetve azon szolgáltatók kompenzálására fordítják, akik kötelesek a végfelhasználóknak költség alatti áron szállítani a villamosenergiát és a gázt.

A jogszabály indoklása szerint a tengeri és szárazföldi kőolajkitermelésre vonatkozó szerződések tulajdonosainak többletbevételeire kivetett adókat egy külön számlára gyűjtik be, amelyet a földgázelosztó hálózatok kiépítésének és bővítésének, valamint az országos földgázszállító rendszerhez való csatlakozásnak a finanszírozására használnak fel. Erről a számláról a kormány határozata alapján pénzt lehet elkülöníteni az energiaágazat egyéb beruházásainak finanszírozására, valamint a végfelhasználók támogatását célzó intézkedésekre is a 2022. április 1-jétől 2023. március 31-ig terjedő időszakban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?