banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Az európai alapok minisztere elleni indítványt tárgyalta a képviselőház

Cristian Ghinea annak az USR-s politikusnak a prototípusa, aki csak rombolni tud, építeni nem - jelentette ki Sorin Grindeanu szociáldemokrata párti (PSD) képviselő az európai beruházásokért felelős miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány alsóházi vitáján hétfőn.

„Ez az indítvány nem csak Cristian Ghineáról és az országos helyreállítási terv kapcsán bekövetkezett katasztrófáról szól. Ghinea valójában egy politizálási mód USR-s prototípusa, aki csak rombolni képes, építeni nem. Amióta önök megjelentek a romániai politika színpadán, mást se tettek, mint kritizáltak, blokkoltak és romboltak” – fogalmazott Grindeanu, aki „a demagógia mesterének” nevezte Cristian Ghineát.

A PSD-s képviselő felrótta a miniszternek, hogy európai alapokból civil szervezetek képviseletében szimpóziumokra jár, „amelyek nem használnak senkinek”, és ötcsillagos szállodákban lakik, amikor olyan előadásokat tart, ahol „majdnem senki nem tanul semmit”. Azt is szemére vetette, hogy Ghinea az országos helyreállítási tervet (PNRR) titokban tartotta, és anélkül nyújtotta be az Európai Bizottsághoz, hogy bárki módosítást eszközölhetett volna rajta.

George Simion, a szintén ellenzékben politizáló, radikális Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a képviselőházi vitán leszögezte, hogy pártja nem írta alá az indítványt. „Ön tévedett, amikor azt hitte, hogy aláírtuk, mint ahogy akkor is tévedett, amikor én garanciát kértem öntől, hogy ha a PNRR-n keresztül kölcsönt veszünk fel, akkor nem jönnek majd Románia nyakára FMI-típusú ellenőrzések, és ön akkor ugyanezen a széken ülve azt mondta nekem, hogy nem fognak jönni” – mondta az AUR törvényhozója.

Simion öt kérdést tett fel az európai beruházásokért felelős miniszternek a PNRR-vel kapcsolatban, azt állítva, hogy ha Ghinea meg tudja azokat válaszolni, az AUR nem fogja megszavazni az egyszerű indítványt. „Normálisnak tartja, hogy a PNRR-ből eurók százmillióit költjük honlapokra, nem felhőre és nem digitalizálásra, egymillió eurót egy olyan honlapra, amely a klímaváltozásról szól?” – tette fel többek közt a kérdést Simion a miniszternek.

A törvényhozó pazarlásnak nevezte azt, ahogy a kormány a PNRR-ből származó pénz elköltését tervezi, ugyanakkor leszögezte: az AUR soha nem állította, hogy az Európai Bizottság elutasította volna a román helyreállítási tervet.

A kormánypártok védelmükbe vették a minisztert

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem szavazza meg a Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt – jelentette ki a dokumentum alsóházi vitáján az alakulat képviselője, Călin Bota, aki szerint a PSD „a legkevésbé jogosult arra", hogy leckét adjon európai alapokból. Bota leszögezte: az Európai Bizottság nem utasította el az országos helyreállítási tervet, ahogyan a PSD állítja, csak kérdéseket tesz fel, és további információkat kér ezzel kapcsolatban, a szociáldemokraták azonban nem tudják, hogyan zajlik egy ilyen folyamat, „nekik ugyanis nem volt egyetlen olyan jelentős projektjük sem, amelyet uniós alapokból valósítottak volna meg”.

„A PSD az európai projektek elásására szakosodott. Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a PSD az európai uniós projektek sírásója Romániában" – nyomatékosította. Meglátása szerint az indítvány szövegéből az derül ki, hogy a PSD nem értette meg, hogy a beruházások képezik a PNRR központi elemét. „PSD-s urak, a politikai retorikán túlmenően ez az indítvány azt bizonyítja, hogy önök félnek. Félnek attól, hogy a PNRR sikeres lesz, félnek attól, hogy a PNRR-ben felvállalt projektek megvalósításával felszínre kerül a PSD igazi arca, az, hogy ez egy retrográd, populista, érdektelen párt, amely képtelen gazdasági növekedést és jólétet hozni, amely lehorgonyzott a múltban és fél a jövőtől" – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nagy egyenlőtlenségek vannak az ország egyes régiói között fejlettség terén, az országos helyreállítási terv (PNRR) ezeket a hiányosságokat igyekszik orvosolni – jelentette ki Miklós Zoltán RMDSZ-es parlamenti képviselő. A háromszéki politikus leszögezte: az alakulat törvényhozói nem fogják megszavazni az egyszerű indítványt.

Miklós Zoltán rámutatott, hogy az elmúlt években számos fontos beruházás és reform elmaradt, az oktatási, az egészségügyi, a közúti és a vasúti infrastruktúra nagyon gyenge, nagyok az egyenlőtlenségek az ország régiói között fejlettség tekintetében – jórészt ezeket a problémákat igyekszik orvosolni a PNRR, amely megoldásokat nyújt a lemaradások pótlására.

Az RMDSZ-es politikus kiemelte, fel lehet róni a kormánynak, hogy nem volt elég átlátható és gyors a helyreállítási terv kidolgozása, jövőkép és a politikai bátorság hiányával azonban nem vádolható a kabinet.

Ghinea: ősszel érkezhetnek meg az előfinanszírozási összegek

Cristian Ghinea miniszter kijelentette, hogy ősszel kaphatja meg Románia az országos helyreállítási terv keretében kiutalandó első összegeket. Azt mondta, a helyreállítási terveket szeptember folyamán hagyja jóvá az Európai Bizottság, majd a támogatásból származó előfinanszírozási összegek várhatóan októberben vagy novemberben érkeznek az országba, körülbelül 1,3 milliárd euró.Cristian Ghinea miniszter | Fotó: Agerpres

A hitelből származó előfinanszírozást jövőre veszik fel, mert az a költségvetéstől függ. A projekteket tehát még idén el lehet kezdeni a támogatásokból származó előfinanszírozásból – magyarázta Ghinea.

Arra is kitért, hogy a tervben az autópályákra kiszámolt összeg le van szögezve, a kórházakra szánt összeg viszont nincs, mert az a helyi és megyei önkormányzatok által kidolgozott projektektől is függ. Ezért a PNRR-ben többféle tanulmány szerepel erre vonatkozóan, mondta a miniszter.

A Cristian Ghinea – a nullától a szakadékig címet viselő egyszerű indítványt 82 szociáldemokrata párti törvényhozó írta alá. Az indítványról kedden szavaz az alsóház.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?