banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az elmúlt harminc év emlékeit idézték fel a Kolozs megyei pedagógusszövetség egykori tagjai

A Kolozs megyei pedagógusszövetség alapító tagjai, egykori és mai tisztségviselői idézték fel az elmúlt harminc év tevékenységeit, érdekvédelmi munkáját pénteken, a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

A hallgatósággal Szőcs Judit, Kulcsár Margit, Major Melinda és Tárkány Margit egykori RMPSZ-tagok osztották meg gondolataikat, a kerekasztal-beszélgetést Virág Erzsébet, a pedagógusszövetség közép-erdélyi alelnöke moderálta. A jubileumi évfordulóját ünneplő megyei szervezetet a szintén 30 éves országos szervezet elnöke, Burus-Siklódi Botond is köszöntötte. Az elnök kiemelte: a Kolozs megyei egyik alapszervezete az országos pedagógusszövetségnek.

Felidézte, nagy szeretettel gondol vissza az 1991-es és az azt megelőző évekre, számos egyeztetést követően hivatalosan december 5-én alakult meg az RMPSZ, Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégiumban. Harminc év hosszú idő, büszke a szervezet megvalósításaira, legyen szó a módszertani központokról, programirodákról, a Teleki Oktatási Központról, hangzott el.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai többnyire a múlt közös élményeit idézték fel, kitérve azokra a nehézségekre, kihívásokra, amelyekkel az érdekvédelmi munka során találkoztak. Nem volt egyszerű a pedagógusok toborzása sem a legelején, az első megválasztott elnök, Szőcs Judit mesélt a kezdetekről. Beszéltek arról is, már a legelején fontos volt, hogy a vidéki pedagógusokat is képviseljék, volt a szamosújvári és a dési körzetért felelős munkatársuk is.

„Kolozsvár frontváros”, jegyezte meg Szőcs Judit, így állandó támadásoknak volt kitéve, a magyar pedagógusok érdekeit védeni kellett már a kezdetektől. Egyebek mellett megemlítette az Apáczai líceum igazgatónőjének a leváltását, akinek helyébe egy román tanítónőt akartak kinevezni, de a szülők, gyerekek sztrájkot hirdettek emiatt. „Úgy viselkedtek azok a gyerekek, hogy nagyon sokan tanulhattunk tőlük”, idézte fel.

A munkát folytatják, biztosította a jelenlévőket Tárkányi Erika jelenlegi megyei elnök, aki fontosnak tartja a korábbi vezetőségi tagokkal való kapcsolattartást is.

Kapcsolódók

Kimaradt?