Az ellenzék vezető politikusa bepanaszolta az Európai Bizottságnál a kormányt

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke levélben értesítette csütörtökön Ursula von der Leyent és Frans Timmermanst, az Európai Bizottság (EB) elnökét, illetve alelnökét, a Florin Cîţu miniszterelnök vezette kormány „demokráciaellenes kisiklásairól”.

A PSD elnöke úgy fogalmaz, hogy a liberális kormány „elpolitizálja a közpénzt, az európai alapokat és a köztisztségeket”, és úgy véli, hogy a román állampolgárok az „EB védelmére szorulnak”.

Ciolacu levelében egyebek mellett kiemeli, hogy az elmúlt 30 évben először fordul elő, hogy az ellenzék egyetlen költségvetés-módosító javaslatát sem fogadták el, hogy utólag hozzáadtak a büdzséhez egy „átláthatatlan mellékletet”, amellyel a győztes pártok által vezetett régióknak osztottak pénzeket.

Felrója azt is, hogy a helyreállítási terv összeállításakor senkivel sem konzultáltak, hogy egy nap alatt több mint ezer iskolaigazgatót váltottak le, hogy rendszeres támadásokat intéznek a Nép Ügyvédje, az alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellen.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?