Ciolacu kizárta a PSD és a PNL közös kormányázást, és várja Orban lemondását

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint kizárt, hogy a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közösen alakítson kormányt. Marcel Ciolacu ugyanakkor azt mondta, várja, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, „mert a román emberek ezt kérték szavazatukkal".

A Romania TV vasárnap esti műsorában arról kérdezték Ciolacut, fennáll-e annak a lehetősége, hogy PSD–PNL-kormány alakuljon. „Már a választási kampány alatt kijelentettem: kizártnak tartom, hogy a PSD és a PNL közösen alakítson kormányt. A románok választása egyértelmű. Új szakaszba lépett az ország" – válaszolt a PSD elnöke, aki szerint kizárólag egy nemzeti egységkormány esetén képzelhető el a közös kormányzás.

Ciolacu hozzátette, várja, hogy kiderüljön, pontosan milyen arányban oszlanak meg a szavazatok a pártok között. „Mindenekelőtt azt várom, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről. A román emberek ezt kérték tőle szavazatukkal" – nyomatékosította.

Arra a felvetésre reagálva, miszerint ismét Orbant kérheti fel kormányalakításra Klaus Iohannis elnök, Ciolacu így válaszolt: „Isten ments! Ez azt jelentené, hogy semmit nem értünk abból, amit a román emberek akarnak, nem értjük, mit jelen a demokrácia."

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?