Az élhető városért dolgozna tovább az RMDSZ Kolozsváron

A városnegyedek fejlesztésére, a kisebbségi jogok érvényesítésére összpontosítanának elsősorban a következő négy évben is az RMDSZ kolozsvári szervezetének jelöltjei, amennyiben a június 9-i önkormányzati választásokon mandátumokat nyernek. Főbb célkitűzéseiket és az eddigi eredményeket mutatta be Oláh Emese polgármesterjelölt és a befutóhelyeken szereplő jelöltjeik a Szamos-parton szervezett sajtótájékoztatójukon. Az eseményen Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, EP-képviselőjelölt is jelen volt, aki kiemelte: igenis látszik Kolozsvár Brüsszelből, amikor a kisebbségi jogok rendezéséről vagy, amikor uniós projektekről van szó.

A város élhetővé tétele, a városnegyedek fejlesztése, a kisebbségi jogok érvényesítése, a magyarságot sértő feliratok eltávolítása, a lakhatási lehetőségek és az infrastuktúra javítása, a körgyűrű megépítése, az egész metropoliszövezettel való együttműködés, városszerte óvodai és bölcsődei helyek biztosítása a fő célkitűzése többek között a kolozsvári RMDSZ polgármesterjelöltjének, Oláh Emesének és a tanácsosjelölteknek.

Pénteki sajtótájékoztatójukon Oláh Emese elmondta, nem véletlenül a felújított Szamos-partot választották helyszínként, hiszen ennek felújítása az elmúlt négy év egyik fő megvalósítása, és nagyrészt uniós alapokból készült el.

Fotó forrása: az RMDSZ Kolozsvári Szervezete

Az eseményen részt vevő Winkler Gyula európai parlamenti képviselő beszédében kiemelte, látszik Kolozsvár Brüsszelből, amikor a kisebbségi jogok rendezésének kérdésével foglalkoznak, hiszen az erdélyi magyarság fővárosa Kolozsvár. Ugyanakkor, ha uniós projektekről van szó, akkor a nagyvárosok látszanak, és ugyanígy Kolozsvár. Winkler ugyanakkor kiemelte, bár az EU sok jót hozott az országnak, a bürokrácia az, ami elrontja az örömöt. Mint mondta, változás kell szerinte abban a tekintetben, hogy az emberek kerüljenek újra a középpontba.

Élhető városnegyedek és körgyűrű

Oláh Emese polgármesterjelölt és jelenlegi alpolgármester az elmúlt négy év eredményeivel kapcsolatban kiemelte, a Szamos-part felújítása mellett kiemelte a magyar programfüzetek biztosítását a város rendezvényein, azt, hogy magyarul is elérhetőek az önkormányzat applikációi, hogy március 15-én használhattuk nemzeti szimbólumainkat.

Winkler Gyula (balra) és Oláh Emese (jobbra) | Fotó forrása: az RMDSZ Kolozsvári Szervezete

A jövőbeli tervekről szólva, elmondta, a városnegyedek fejlesztése, élhetővé tétele továbbra is a fő cél, ugyanakkor fontos a kisebbségi jogok biztosítása. Oktatás terén elsősorban az anyanyelvi, EU-s szintű oktatás a prioritás, valamint a bölcsődei helyek bővítésén dolgoznának, az óvodákban magyar tagozatos helyek biztosításán. Mint mondta, régi vágyuk visszaállítani az egykori városcímert, ugyanakkor továbbra is dolgoznak azon, hogy a magyarokat sértő feliratok eltűnjenek a városból. 

Ami a városfejlesztést illeti, a sűrű forgalom enyhítésére prioritás a körgyűrű egy összefüggő szakaszának megépítése a következő néhány évben, hangsúlyozta Oláh Emese, aki szerint metropoliszövezetben kell gondolkodni, hiszen másképp beszűkítik a város lehetőségeit. A városba való beutazásra gyorsvasút kialakítása és újabb parkolóházak építése szükséges, hogy a város szélén hagyhassák autóikat a beutazók - ez szintén szerepel a kolozsvári RMDSZ prioritási listáján.

Szociális programjaik által a lakhatási problémákon szociális lakások építésével enyhítenének, és addig is lakások vásárlásával, mondta el a polgármesterjelölt. Városi idősotthonok építése is szerepel a terveik között, a diákoknak az ösztöndíjprogramok folytatása, bővítése.

Döntés egy hónap múlva a körgyűrű ügyében 

A körgyűrűvel kapcsolatban Oláh Emese a Maszolnak elmondta: „a lehető legkomplexebb terv készült a körgyűrű megépítésére, ami nagyon vonzó, hiszen gyalogos övezetek, hidak, alagutak kialakítása szerepel benne, csakhogy Romániában nem alakult ki, főleg az alagutak megépítésére az a tapasztalat, ami a helyi vállalkozókat arra ösztönözné, hogy ilyen projektbe belevéágjanak”. Úgy véli, emiatt nem voltak első ízben jelentkezők. Miután módosították a tervet, növelték az árat, lett jelentkező, itt azonban hiba csúszott a pályázatba, pontosabban annak összegébe, ezért kellett a legutóbbi közbeszerzést is megsemmisíteni. „Két lehetőség van. Tudomásom szerint a vállalat, akit kizártunk, megfellebbezte a döntést, ha a bukaresti szakbizottság úgy dönt, akkor megköthetjük a szerződést, vagy újratendereztetni kell. utóbbinak három-négy hónapos átfutási ideje van” – magyarázta. Hozzátette, 30 nap múlva derül ki, hogyan tovább. Addig kell döntést hoznia a bukaresti szakbizottságnak.

Öten befutóhelyen

A tanácsosi lista befutóhelyein szereplő öt jelölt mutatkozott be a sajtótájékoztatón, az egyes területek fejlesztési terveiről szóltak külön. Azzola Katalin tanácsosjelölt, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke a lakhatóság és az örökségvédelem kérdéseivel foglalkozik.

Azzola Katalin várositanácsos-jelölt | Fotó forrása: az RMDSZ Kolozsvári Szervezete

Elmondta, az örökségvédelem terén eredménynek tekintik a Mária-szobor visszaállítását, a Szent Mihály templom díszkivilágítását. Egy következő mandátumban a Karolina-oszlop restaurálása, a Szent György-szobor megtisztítása, az Erzsébet-híd felújítása és a Házsongárdi temető műemlékeinek megőrzése a célkitűzés. Dr. Bódizs György tanácsosjelölt az egészségügyi programokról beszélt, Andacs Zsolt Levente tanácsosjelöltnek az okos város és a szórakozási lehetőségek a területe. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes, tanácsosjelölt a tehetséggondozást, a fogyatékkal élők segítését, afterschool-programok és meleg ebéd biztosítását emelte ki prioritásaként. Fugel Edina tanácsosjelölt a parkok, zöld övezetek bővítéséről beszélt. Mint mondta a Hajnal és Békás negyed következik a listán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?