Az egészségügyi miniszter szerint a „szélsőséges kapzsiság” miatt kérnek egyes orvosok hálapénzt

A romániai orvosok fizetése nem kicsi, jóval átlag fölötti - jelentette ki pénteken Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki szerint a hálapénz elfogadásának nincs köze a “méltó életkörülmények szükségletéhez”.

“Nyilvánvaló, hogy a romániai egészségügyi rendszerben dolgozó orvosok fizetése messze meghaladja az országos átlagbért. A fizetéseik egyértelműen nem alacsonyak, sőt, összehasonlíthatóak az Európai Unió számos más országában dolgozó orvosok fizetésével” - mondta Rafila egy, a Bukaresti Orvosi Kamara által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.Alexandru Rafila | Fotó: Agerpres

Az egészségügyi miniszter kifejtette, a vesztegetés elfogadásának oka nem az alacsony fizetés, hanem a “szélsőséges kapzsiság”, és ha egy orvos havonta 55-ször fogad el hálapénzt, akkor az amúgy sem alacsony fizetésének tízszereséhez jut hozzá illetéktelenül. A méltó életkörülményekhez nincs szükség ekkora összegek felhalmozásához, aki pedig ezzel érvel, annak érvei ”gyermetegek”, és “nincs közük a valósághoz” - jelentette ki Rafila.

Rafila ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem lehet a teljes orvosi kart megbélyegezni az egészségügyben leleplezett vesztegetési ügyekért. Az egészségügyi miniszter szerint a hálapénzt követelő orvosokat szankcionálni kell “büntetőjogilag is, és erkölcsileg is”, de nem bélyegezhető meg az egész orvostársadalom azért, mert egyesek különböző feltételekhez kötik szolgálataikat.

Hangsúlyozta, mentalitásváltásra van szükség, és ez “nem az orvosok ellen irányul”, hanem azt a célt szolgálja, hogy az orvosok a társadalom tiszteletétől övezve, a páciensek érdekét szem előtt tartva dolgozhassanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?