FRISSÍTVE - Az alkotmánybíróság döntéséig nem lépnek hatályba a megszorító intézkedések

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője, Ionuţ Moşteanu pénteken bejelentette, hogy pártja megtámadta az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénytervezetet, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlamentben. FRISSÍTÉS: Marcel Ciolacu kormányfő azt mondta, az ellenzéki pártoknak jogában áll a megtámadni az alkotmánybíróságon a parlamentben elfogadott törvényeket. A taláros testület október 18-án vizsgálja az ellenzéki beadványt. 
Az Agerpres által idézett politikus tájékoztatása szerint a beadványt a Jobboldal Ereje törvényhozói mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióinak két tagja is aláírta. A parlamentben nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy a beadvány 46 oldalon keresztül sorolja az alkotmányellenesnek vélt törvénycikkelyeket. „Ezzel ma sikerült megakadályoznunk a tervezet hatályba lépését. Várjuk az alkotmánybíróság döntését. Addig a tervezet nem lép hatályba, így egyetlen adó sem nő".

A parlamentben nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy a beadvány 46 oldalon keresztül sorolja az összesen 13 alkotmányellenesnek vélt törvénycikkelyt. Közlése szerint aláírói többek között a tervezet elfogadásának módját kifogásolják. Szerintük a tervezetet nem lett volna szabad parlament előtti felelősségvállalással elfogadtatni, mert a jogszabályjavaslat nem egységes, 22 törvényt módosít, így az azonnali alkalmazásának alkotmányos feltétele nem teljesült. Ráadásul bizonyos intézkedések október elsejétől, mások január elsejétől vagy 2025-től lépnek hatályba - részletezte Moşteanu, emlékeztetve arra, hogy korábban az alkotmánybíróság hasonló okokból utasított már el törvényeket. Hozzátette, hogy a kormány tervezete sérti a jogbiztonság elvét, mert az előírásai nem egyértelműek és kiszámíthatóak. Elmagyarázta, hogy az alkotmánybíróság döntéséig az intézkedéscsomag nem léphet hatályba.

„Ciolacut most megállítottuk. Ha reformot akar, akkor azt a parlamentben kell előterjesztenie. Többsége van, amit arra tud használni, hogy tisztességes vita révén fogadtassa el a törvényjavaslatokat, szakbizottsági vitákkal, a munkáltatók és a szakszervezetek bevonásával" - fogalmazott a politikus.

Az alkotmánybíróság döntéséig nem lépnek hatályba az intézkedések Fotó: Pixabay

FRISSÍTÉS: Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pénteken kijelentette, hogy az ellenzéki pártoknak jogában áll a megtámadni az alkotmánybíróságon a parlamentben elfogadott törvényeket. A vajdahunyadi látogatásán tartózkodó miniszterelnöktől az újságírók megkérdezték, pártelnökként mi a véleménye arról, hogy az USR és a Jobboldal Ereje megtámadták az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő intézkedéscsomag tervezetét, amelyért a kormány a hét elején felelősséget vállalt a parlamentben.

„Ez jogukban áll' - válaszolta Marcel Ciolacu. Hozzátette: kormányfői minőségében maga is megkapta a beadvány szövegét, és szerinte hagyni kell az alkotmányíróságot, hogy végezze a dolgát. Hangsúlyozta azt is, hogy soha nem kommentálta az alkotmánybíróság döntéséit.

Az alkotmánybíróság közölte: október 18-án vizsgálja az ellenzéki beadványt. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?