Az EB szerint korszerűtlen Románia mezőgazdasági öntözésre kidolgozott javaslata

Az Európai Bizottság értékelte az országos helyreállítási tervben (PNRR) az oktatás, az egészségügyi és vasúti infrastruktúra, az erdősítés ágazatában tervezett fejlesztéseket, azonban az öntözésre vonatkozó részt újra kell gondolni, mert korszerűtlen – jelentette ki Dan Barna miniszterelnök-helyettes.

Az öntözéses mezőgazdálkodás általunk eddig ismert, hagyományos formája – a síkságokat átszelő csatornarendszer, amelyből vízpumpák segítségével öntözik a földeket – korszerűtlen és káros a környezetre, mivel hozzájárul a sivatagosodáshoz azzal, hogy a talajból kivonjuk a vizet, amelynek egy része visszakerül ugyan a talajba, de a másik része elpárolog – magyarázta Dan Barna a Digi24 hétfő esti műsorában.

„Az Európai Bizottság nagyon világosan elmondta: ’nem fogunk pénzt adni olyan rendszerekre, amelyek ahelyett, hogy pozitívan hatnának a környezetre, még nagyobb mértékben károsítják azt’. A megoldást a fejlettebb országokban használt, csőrendszeren keresztül vezetett víz jelenti” – szögezte le Barna. Hozzátette, ez az utóbbi módszer korszerű, gazdaságosabb és környezetkímélőbb.

A kormánynak megoldásokat kell találnia korszerűbb öntözési rendszerek kidolgozására, hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

(Címlapképi illusztráció: Pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?