Aszály Biharban: a mezőgazdasági miniszter a saját szemével győződhetett meg a bajról

Bihar megyében, az Érmelléken is megtekintette az aszály okozta károkat Petre Daea agrárminiszter, aki szombaton Érkörtvélyesen találkozott a szárazság miatt kárt szenvedett gazdákkal. A miniszteri találkozó alkalmával ismertette azt a rendeletét is, amely az aszálykárok megtérítését jelentheti a gazdák számára.

Az agrárminiszter a korábbi liberális szenátorral és volt megyei tanácselnökkel, Cornal Popával, jelenleg az Országos Talajjavító Hatóság igazgatójának kíséretében érkezett Biharba.

Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere a Maszol megkeresésére elmondta: szerinte a rövid találkozó hasznosnak bizonyult, hiszen számos kérdésre kaptak választ a gazdák. A miniszter kérésére a találkozóra a szárazság következtében súlyos károkat szenvedő nagygazdákat hívták meg, majd kilátogattak az aszály sújtotta termőföldekre.

Fotó: Nagy István érkörtvélyesi polgármester Facebook-oldala

„A miniszter meggyőződhetett arról, hogy vidékünkön a talajvíz szintje nagyon alacsony, továbbá a különféle patakok, csatornák vizei is kiszáradtak, ami rendkívüli módon megnehezíti az öntözést, éppen ezért úgy gondolom, hogy a találkozó célra vezető volt” – hangsúlyozta az elöljáró. Mint mondta, egyetértés volt abban, hogy fontos egy adott településen, térségben az ott hagyományosan termő növényeket megőrizni. Érkörtvélyes esetében ilyen a dohány, a dinnye, a paradicsom, a paprika, a tök, a burgonya, valamint a kukorica és a gabonafélék.

Petre Daea agrárminiszter a közösségi média oldalán közzétett információk alapján pénteken Szeben megyéből indulva Fehér, Kolozs, Szatmár, Bihar és Arad megyében látogatott el a gazdák aszály sújtotta termőföldjeire, hogy bemutassa nekik az állam által nyújtott támogatási lehetőségeket.

Mint korábban megírtuk, a gazdáknak jelenteniük kell az aszálykárokat hivatalos formában a helyi polgármesteri hivatalban. Egyelőre nincs erre külön formanyomtatvány, mindenki maga kell megírja, milyen kár érte a szárazság miatt. Ezt a polgármesteri hivatal a prefektúrának továbbítja, és a sürgősségi helyzetekkel foglalkozó bizottság összesíti a jelentéseket.

A kormány annak ellenére sem nyilvánította aszály sújtotta területeknek Románia megyéit, hogy a szárazság nagyon jelentős károkat okoz a gazdaságban. Amennyiben ezt megtennék, a gazdák sokkal egyszerűbben hozzájuthatnának a kártérítéshez.

A Maszol megkeresésére Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára a múlt héten közöle:

az aszálykárok felmérése folyamatban van, várhatóan e lesz pontos adats hét végén lesz pontos adat arról, hogy az ország mely területén, milyen mértékben szenvedett kárt a termés. Az államtitkár ugyanakkor közölte, a gazdák jelzései alapján jól látszik már most is, hogy Moldvában, Iași és Botoșani környékén van a legnagyobb probléma, de az aszály az egész országban okoz gondokat, ahol nem működnek az öntözőrendszerek, de a június végi, július eleji kánikula Arad, Bihar, Szilágy és Szatmár megyében is komoly károkat okozott főleg a napraforgó- és a kukoricatermésben. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?