Ártatlannak vallotta magát korrupcióval vádolt volt környezetvédelmi miniszter

Ártatlannak vallotta magát Costel Alexe volt környezetvédelmi miniszter csütörtökön a DNA-tól való távozásakor, és kifejtette, hogy az ügyben folyó kivizsgálás mielőbbi lebonyolítását várja.

„El fogok jönni vallomást tenni, ahányszor csak szükség lesz rá. Tudomásul vettem az ügyészség felszólítását. Szeretném, ha mielőbb lebonyolítanák ezt az eljárást, mert ártatlan vagyok” – mondta Costel Alexe.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn kérte fel a legfőbb ügyészséget, hogy az forduljon Klaus Iohannis államfőhöz a volt környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe elleni bűnvádi kivizsgálás kérelmezése érdekében. Az alkotmány és a hatályos törvények értelmében azért kellett az államfőhöz kellett fordulni a bűnügyi kivizsgálás elindításáért, mivel a tett elkövetésekor Alexe miniszteri tisztséget töltött be (2019. november 4. és 2020. november 5. között volt tárcavezető).Costel Alexe | Forrás: a politikus Facebook-oldala

Az ügyészek szerint Alexe – aki jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének és a Iaşi megyei tanácsnak az elnöke – körülbelül 103 ezer lej értékben kért termékeket egy kohászati üzem menedzserétől a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tanúsítványának ingyenes kiállításáért cserébe, illetve azért, hogy elvégezze egy nem szabályszerű hulladéktároló bezárásának monitorozását, amely az érintett vállalat feladata volt.

A kapott termékeket (körülbelül 22 tonna lemezt) egy rokona cégének székhelyén vette át 2020. április 23-án és július 7-én – állítják a nyomozók. Alexe hétfői közleményében azt írta: bízik az igazságszolgáltatásban, és köztisztségének betöltése alatt soha nem kért és nem kapott illetéktelenül javakat.

Klaus Iohannis január 5-én, kedden a Stelian-Cristian Ion igazságügyi miniszterhez eljuttatott átirata révén hozzájárult a Costel Alexe ellen indítandó büntetőjogi kivizsgálás megkezdéséhez. Az igazságügyi miniszter még aznap továbbküldte az erre vonatkozó kérelmet Gabriela Scutea legfőbb ügyésznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?