banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Arany János legismertebb alkotása ihlette a szalontai termál élményfürdő terveit

Elkészült Nagyszalonta termálvizű élményparkjának a hatástanulmánya, a tervekről készült látványvideót pedig közzé is tette hivatalos közösségimédia-oldalán az önkormányzat. Török László polgármester a Maszolnak elmondta: a hajdúváros számára hatalmas beruházásról van szó, amely ugyanakkor minőségi ugrást jelent a városfejlesztés szempontjából.

Évek óta dédelgetett álma a dél-bihari Nagyszalonta vezetőségének egy saját aquapark építése. Sokan utópisztikusnak vélték az elképzelést, sőt egyenesen értelmetlennek tartották, mondván a román–magyar országhatár túloldalán, a hajdúvárostól mintegy harmincöt kilométerre található Magyarország egyik leghíresebb és folyamatosan fejlesztett, bővített létesítménye, a Gyulai Várfürdő, sőt Nagyváradon is nemrég készült el a Partium legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.

Az is tény ugyanakkor, hogy a Szalontával szomszédos, mintegy öt kilométerre fekvő Madarász településen működő, a gyulainál vagy a nagyváradinál sokkal szerényebb termálstrand lényegesen nagyobb számban vonzotta a szalontaiakat, a földrajzi közelség és az állandó forró víz nemcsak nyáron, még télen is csábította a fürdőbe az embereket.

A Dél-Biharban, főleg Nagyszalonta térsége alatt található jó minőségű termálvíz kihasználása nem újkeletű kezdeményezés, annak idején a termelőszövetkezet üvegházait is a földből feltörő természetes meleg vízzel fűtötték. A temető utáni Nádasér vize még a leghidegebb teleken sem fagy be, a helybéliek szerint azért, mert a még mindig felszivárgó termálvíz melegen tartja – bár a régi melegházakat évtizedekkel ezelőtt elbontották és a forrás gondozatlanság miatt eldugult a sok ásványianyag-lerakódástól.

Bár Szalontán is van strand, az Állomás-negyedben, itt csak hideg, vagyis a Nap melegítette vízben lehet fürdőzni. Éppen ezért számtalan felvetés született arra, miképpen kellene termálvízzel megoldani a strand üzemeltetését, voltak, akik egyenesen a több kilométerre lévő Nádasértől vezették volna ide a meleg vizet, mások azt tartották jó ötletnek, hogy fúrjanak itt egy termál kutat, noha a terület szűkössége miatt nem lehetett volna nagyobb fejlesztéseket végrehajtani.

A látványterv egy képkockája | Fotó: polgármesteri hivatal

Több évig zajlott az ötletelés arról, hogy hol építsék meg az új termálközpontot, az ugyanis nem volt kérdéses, hogy erre szüksége van a városnak. Olyan helyszínt kellett találni, ahol rendelkezésre áll megfelelő terület a beruházáshoz, mégis könnyen megközelíthető. Így esett az elöljáróság választása a városi stadion mögötti, üresen álló részre. Ezen a környéken a futballpálya mellett korábban már megépült a Sándor Péter Sportcsarnok és ott épül a megyei önkormányzat révén a tanuszoda is.

A hatástanulmány elkészítése több hónapos megfeszített és összehangolt munka eredménye, mondta Török László. A polgármester hangsúlyozta, a tervek elkészítését számos bürokratikus akadály leküzdése előzte meg, például a saját termálkút fúrási engedélyeinek megszerzése. Jelenleg azonban már zajlik a nemzetközi tender a munkálat elvégzésére.

A termálvizes élményfürdő megépítésének becsült értéke 20 millió euró, ami messze meghaladja a kisváros anyagi képességeit, azonban az Észak-nyugati Fejlesztési Régió kedvezően bírálta el azt a beadványt, amelyben ismertették az elképzelést, tudatta a nagyszalontai elöljáró, így megvan a reális esélye annak, hogy uniós támogatásból építsék meg a létesítményt. Török László tudatta, a regionális fejlesztési igazgatóságon azért is kapott előzetes zöld utat a projekt, mert mind gazdasági, mind turisztikai szempontból nagyon fontos fejlesztésről van szó, amely ráadásul nemcsak a helybélieknek teremt újabb munkalehetőséget, hanem az önkormányzatnak is jelentős bevételi forrás lehet hosszú távon.

A tervek szerint összesen kilenc medencét alakítanának ki, egy részüket fedett helyen. Az aquaparkot a szalontai születésű Arany János elbeszélő költeményéből ismert Toldiról, az egykori szalontai vár Bocskai-korabeli tulajdonosi famíliájáról neveznék el, és az élményfürdőben meg is elevenedne a legendás trilógia főhőse és néhány története.

Török László a Maszol érdeklődésére elmondta, a főbejáratnál például Toldi és a cseh vitéz alakja várná az érkezőket, odabent pedig a költeményből jól ismert állatok, a farkasok és a bika is megjelenne. Az élményfürdő főépületét is úgy terveztették meg, hogy a külső részén stilizált nádast alakítanak ki, utalva Toldi és a farkasok küzdelmének helyszínére, de arra is, hogy Nagyszalonta annak idején egy kiterjedt mocsár és nádas egyik magaslatán jött létre.

Török László, Nagyszalonta polgármestere | A szerző felvétele

Török László elárulta, a modern technológia révén energetikai szempontból önellátó lesz a létesítmény, ugyanis az utcai személygépkocsi-parkolót fedettre tervezik, a tetőre pedig 250 kilowatt teljesítményű napelemparkot telepítenek. A termálvizet sem pusztán a medencékben, illetve melegítésre használják majd: a forrásnál energia-átalakító rendszert szerelnek fel, amely további 500 kilowatt energiát termel majd. A Toldi Aquapark megépítésére a tervező egyébként 24 hónapnyi időt határozott meg.

Most, hogy elkészült a beruházás hatástanulmánya, amelyet legutóbbi ülésén el is fogadott a helyi képviselőtestület, következik az anyagi források felkutatása. Török László szerint, ismerve a bürokratikus közigazgatási rendszert, számtalan akadályba ütköznek még, viszont a műszaki tervek birtokában már konkrét kéréseket tehetnek le a finanszírozó hatóságoknál.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?