Aradon is műemlék épületet vásárolna a magyar tulajdonú Manevi Zrt.

Három és fél millió euróért kelhet el az aradi egykori Fehér Kereszt Szálló (ma Ardealul Hotel), amelyre az a kolozsvári Micro Vision Consult kft. üzleti tanácsadó cég tett ajánlatott a magyarországi Manevi Zrt. megbízásából, amelyik a szatmárnémeti Pannónia Szálló és a nagykárolyi polgármesteri hivatal volt székhelye, a közelmúltban pedig a zsibói Wesselényi-kastély megvásárlásánál közvetített.

Műemléképületről lévén szó, előbb a kulturális minisztériumnak kellett felajánlani megvételre az Arad központjában álló impozáns, de régóta használaton kívüli ingatlant. A szaktárca nem élt az elővásárlási jogával, így a megyei és helyi önkormányzatokat kereste meg a jelenlegi tulajdonos a három és félmillió eurós vételárral. A megyei közgyűlés csütörtöki, illetve az aradi képviselőtestület pénteki ülésének napirendjén szerepel az elővásárlási jog gyakorlásának lemondásáról szóló határozattervezet.

Ha mindkét tervezet megkapja a kellő szavazatot, akkor a tulajdonos eladhatja az ingatlant a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt. megbízásából eljáró közvetítőnek.A Fehér Kereszt Szálló, ma Ardealul Hotel épülete | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A tervdokumentáció szerint a jelenlegi tulajdonos egy jogi személy, a Pensiunea Mayumi Srl., amely Menyházán működtet egy panziót, és amely mögött – a helyi román sajtó egy része szerint – egy német származású, újszentannai illetőségű férfi áll. Ő vásárolta volna meg állítólag a főtér másik oldalán lévő régi színházat is, de arról az üzletről semmit sem hallani azóta, hogy a megyei és a helyi tanács is kinyilvánította, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával (annak a műemlék épületnek az ára 200 ezer euró lett volna, és az önkormányzatok azzal hárították el a megkeresést, hogy a költségvetésből nem futja ilyesmire – nyilván, a 3,5 millió eurós Fehér Keresztre pláne nem telik).

A jelenlegi tulajdonos 2019-ben 750 ezer euróért vásárolta meg a 38 szobás Fehér Keresztet, a 19. század közepétől, néhány évet leszámítva, amikor a román kommunista állami tervezőintézet működött benne, mindig is szállodaként szolgált. Tehát jó vásárt csinál vele!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Néhány éve már nem működik, csak a földszinti helyiségeket bérli egy gyógyszertár, illetve valutaváltó.

Az egykori Fehér Kereszt 1840-ben épült Franz Mahler építész tervei alapján, de az épület helyén már a 18. században is fogadó állt, ott volt a postakocsi aradi állomása. A szálloda nagytermében koncertezett 1846-ban (kétszer is) Liszt Ferenc, valamint ifj. Johann Strauss, később Johannes Brahms, Pablo Casals. Ott szállt meg 1874-ben a színház megnyitására érkezett Ferenc József császár, később számos magyar és román személyiség is a vendége volt: Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Ion Luca Caragiale vagy Octavian Goga. 

Kapcsolódók

Kimaradt?