Általános probléma, hogy penészedik a lakás – Mit tehetünk ellene?

A hideg, esős idő beköszöntével egyre inkább üti fel a fejét a szobák sötét sarkában a penész, amivel egész nyárig tartó harcba kezdenek az ott lakók. Számos praktika született az egészségre káros jelenség – átmeneti – megszüntetésére, viszont a probléma forrása a hozzáértők szerint sokkal mélyebben gyökerezik.

A penész a légutakba bekerülve állandó fertőzést hoz létre, ami hosszabb távon a tüdő károsodásához vezet, a légúti megbetegedések mellett allergiát, ízületi gyulladásokat és más egészségügyi gondokat okozhat. Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke szerint a lakásban levő penész okai között lehet a ritka szellőztetés, a pára kicsapódása a szobában szárított ruhák miatt és a túlzott gőzöléssel járó tevékenységek is, amik nagyban elősegítik a penészgombák elszaporodását.

A különböző szerek is károsak lehetnek az egészségre

A legolcsóbb módszer a penész ellen a gyakori szellőztetés, ugyanakkor sokan gyorsabb és kényelmesebb megoldáshoz folyamodnak és különböző penész elleni szereket vetnek be. Dr. Soós Szabó Klára szerint a penészirtók is károsak lehetnek az egészségre, amennyiben használatakor belélegezzük és a légutakba kerül, „irritálja a nyálkahártyát, ami begyulladhat, és csökkentheti a légutak természetes védekezőképességét, és vírusos, bakteriális fertőzéseket okozhat”. A doktornő szerint a szerek használatakor érdemes maszkot használni, hogy elkerüljük a maró hatású anyag szervezetbe jutását.

A képek illusztrációk | Fotók: Unsplash

Dr. Soós Szabó Klára felhívja a figyelmet arra, hogy gyakori szellőztetéssel megakadályozható a penész kialakulása és terjedése, ugyanis sok esetben az tapasztalható, hogy bár kívülről jól le vannak szigetelve a házak vagy lakások és hőszigetelő nyílászárókkal vannak ellátva, mégis felüti fejét a penész a rossz, vagy nem megfelelő szellőztetés miatt. A doktornő kiemelte, hogy először a penész keletkezésének okait kell kikutatni és az egészségünk érdekében gyökerestől kell megszüntetni a problémát.

Az ok gyakran a lakás szigetelése

A doktornő szerint a penész megjelenésének újszerű oka az, hogy a házakat és lakásokat polisztirol hőszigeteléssel látják el és emiatt nem tud természetesen szellőzni az épület. Ezt erősíti meg Guttmann Szabolcs építész is, aki szerint főleg az új építésű házaknál a penészedés oka lehet a ventilálás hiánya, mivel mindenki megpróbálja minél jobban leszigetelni a lakását, anélkül, hogy odafigyelne arra, hogy az épület szellőzni tudjon. „A régi nyílászárók óhatatlanul nem zártak tökéletesen és megoldották a külső-belső nyomásoknak a kiegyenlítését. A mostani, tökéletesen záró nyílászárókkal nagyon hamar megtörténhet, hogy elkezdődik a penészedés, nem beszélve a tökéletesen záró festékekről is” – mondta az építész.

Guttmann Szabolcs szerint a műemlék épületek esetében nehezebb megoldani a problémát, mivel a penész nem a pára kicsapódása miatt keletkezik, hanem a falban létrejövő nedvesedés miatt. Ebben az esetben a problémát hagyományos megoldásokkal is lehet kezelni, többek között mészvakolattal, mészfestéssel vagy olyan rendszerekkel, amik szellőztetik a falakat, belső tereket.

Nincs általános megoldás

Az építész kiemelte, nincs általános megoldás a penészedés problémájának kiküszöbölésére, ugyanakkor különböző technikákkal akár végleg le is lehet számolni a bajjal. Szerinte vannak olyan festékanyagok, amik szeretik a nedvet és penésszel reagálnak rá, de a boltokban megtalálhatók olyan szerek, amik bírják a nedvet és a páratartalmat, miközben védik a felületet, ahová felfestették. Azonban, ha párakicsapódás egy repedés miatt éri a vakolatot, akkor ugyanúgy megjelenhet a penész a falon.

Megoldás lehet belülről szigetelni a penészedő helyiséget, viszont az építész szerint a hőszigetelőnek belülről nem lesz olyan hatásfoka, mintha kívülről rakták volna fel. Az eredményesség a páratartalmi különbségeken múlik, „ha belül le van szigetelve a fal és ott történik a lecsapódás, ahol találkozik a hőszigetelés a nagyon hideg fallal, akkor először láthatatlanul jelenik meg a penész, aztán érezzük a szagát, majd rendre szemmel láthatóan is megjelenik”, de egy jól szellőző szigetelőanyag használata segít megoldani a problémát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?