Alkotmányossági kifogást emelt a kormány az iskolaudvarok szabadidős használata ellen

A kormány megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvénytervezetet, amelyik lehetővé teszi a diákok számára az iskolák szabadtéri sportpályáinak oktatási időn kívüli ingyenes használatát – mondta Tudor Pop, a jogszabályt kezdeményező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője.

A politikus szerint ez „támadás a gyerekek és a serdülők egészsége ellen, akiknek nagyon kevés mozgásra és sportolásra alkalmas hely áll rendelkezésre”.

Tudor Pop a parlamentben a sajtónak elmondta, hogy Nicolea Ciucă miniszterelnök január 13-án nyújtotta be panaszt az alkotmánybírósághoz a parlamentben elsöprő többséggel megszavazott törvénytervezet ellen. A kormányfőt szerinte valószínűleg a jogszabálytervezetet végig ellenző tanügyminiszter „csapta be” azzal, hogy „jó ötlet zárva tartani az iskolaudvarokat”.Mégsem szabad a pálya? | Illusztráció: Adobe Stock

„Nem tudom, mi a baja Cîmpeanu miniszter úrnak a sportolni és mozogni vágyó gyerekekkel és tinédzserekkel, de ellenkezésének valószínűleg köze van azoknak az iskolaigazgatóknak a lobbizásához, akik szemrebbenés nélkül bérbe adják az iskolai sporttermeket” – fejtette ki az USR-s képviselő.

Pop szerint botrányos, hogy a gyerekeket és a tinédzsereket távol tartják az egyetlen olyan helytől, ahol biztonságosan sportolhatnak és szabadidős tevékenységeket folytathatnak, és mindezt egy olyan időszakban, amikor a diákok körében járványszerűen terjed az elhízás, túl kevés a sport és testnevelésóra, Románia pedig az ülőmunka és a szív- és érrendszeri betegségek „Európa-bajnoka”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A politikus megjegyezte: az alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában a kormány azt kifogásolja, hogy a testnevelési törvényt módosító tervezet nem fogalmaz egyértelműen, pedig a módosított cikkely csak azt írja elő, hogy a tizenéveseknek és a gyerekeknek tanítási időn kívül joguk van ingyen használni a szabadtéri iskolai sportpályákat – mondta Pop. „Remélem, hogy az alkotmánybíróság az ügyet érdemben és 2000/69-es testnevelési törvény szellemében fogja elbírálni” – jelentette ki az USR képviselője.

Kapcsolódók

Kimaradt?