FRISSÍTVE – Harminc nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet

FRISSÍTVE: A koronavírus-járvány elleni védekezésként tavaly május közepén bevezetett, és azóta minden hónapban meghosszabbított veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbításáról fogadott el határozatot hétfői ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU). FRISSÍTÉS: A kormány határozatba foglalta a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Illusztráció | Fotó: Román CsendőrségA testület javaslata november 9-én, kedden lépne érvénybe. Továbbra is érvényben marad e szerint a 22 és reggeli 5 óra közötti kijárási tilalom, amely nem vonatkozik azokra, akik megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét (az egykomponensű Janssen-vakcina esetében az egyetlen) adagját, és legalább tíz nap eltelt azóta, illetve a betegségen nem több mint fél éve átesettekre. Ezeket az európai uniós zöld tanúsítvánnyal, a Covid-igazolvánnyal lehet bizonyítani. Az oltatlan személyek éjszaka csak munkahelyi igazolással, vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal, halaszthatatlan ügy miatt hagyhatják el otthonaikat.

A bevásárlóközpontokba is csak oltási igazolással lehet belépni, az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak ez alól kivétel képeznek. Közintézményekbe csak akkor mehetnek be az oltás nélküli személyek, ha 2 óránál nem régebbi negatív PCT-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet mutatnak fel.

A kormány hétfő esti ülésén határozatba foglalta a veszélyhelyzet meghosszabbítását november 9-től, keddtől.

Kapcsolódók

Kimaradt?