A védelmi miniszter lemondása után a belügyminiszter távozását várja az USR

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy reagált a védelmi miniszter lemondására, okozó Vasile Dîncu távozása után a belügyminiszter lemondását is várja.

Az USR vezető politikusai egy korábbi sajtótájékoztatón | Fotó: Agerpres„Lemondott Dîncu miniszter, a védelem sebezhető pontja. Várjuk Lucian Bode, a belügy sebezhető pontjának lemondását is” – írta Drulă a Facebookra.

Ionuţ Moşteanu, az ellenzéki párt alelnöke azt írta: Dîncut már két hete meneszteni kellett volna, „de Ciucă (Nicolae Ciucă liberális párti miniszterelnök – szerk. megj.) reszket a PSD előtt”. Kifejtette, hogy egy pillanatra sem szabad szem elől téveszteni, hogy a miniszterek az országot szolgálják, és a kormánykoalíciónak fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy a minisztériumokat pártcsoportoknak kiosztható „díjaknak” tekinti.

Dan Barna, az USR másik alelnöke szintén megalapozottnak tartja Vasile Dîncu lemondását. „Végre egy gesztus, ami a minimális normalitásra utal” – írta.

Vasile Dîncu hétfőn jelentette be, hogy benyújtotta lemondását Nicolae Ciucă kormányfőnek. Döntését azzal indokolta, hogy lehetetlennek tartja az együttműködést Klaus Iohannis államfővel. Dîncut hétfőre hívta be a képviselőház plénuma elé az USR, hogy számot adjon „ismételt bakijairól”, és az orosz propagandára emlékeztető megnyilvánulásairól.

Vasile Dîncu azt mondta október 8-án egy televíziós interjúban, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt a háború befejezésére, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (...) a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” - fogalmazott. Hozzátette, a béketárgyalás akkor is jobb a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” eredményezné.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?