A történelmi magyar egyházak képviselői is arra buzdítanak, hogy minél nagyobb számban vegyünk részt a vasárnapi választáson

Kovács István unitárius püspök szerint nemcsak jogunk, hanem kötelességünk is szavazni vasárnap. Kerékgyártó István marosvásárhelyi római katolikus plébános ugyanakkor azt mondja, ha nem megyünk el választani vasárnap, akkor átadjuk másnak ennek a lehetőségét, akik eldöntik helyettünk, hogy kik képviseljenek minket az Európai parlamentben vagy a helyi és megyei önkormányzatokban.

A magyar történelmi egyházak képviselői is felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy minden állampolgár éljen szavazati jogával és vegyen részt a vasárnapi összevont helyhatósági és európai parlamenti választáson.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindenki részt vegyen a június 9-ei választásokon” – véli Kovács István unitárius püspök. Hozzátette, a polgároknak nemcsak joguk, hanem kötelezettségük is szavazni, és „nem lehet annyira kiábrándult valaki a közéletből, hogy a távolmaradásával büntesse a politikusokat, hiszen ezzel akár az ellenkezőjét érheti el”.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy mindenki részt vegyem mind az önkormányzati választásokon, ahol a helyi vezetőket választják meg, azokat, akik garanciát jelentenek a közösség fejlesztéséért, nemzeti identitásunk, egyházaink értékeinek megőrzése vonatkozásában. Ugyanakkor nagy jelentősége van különösen a mostani kialakuló helyzetben, háborús kontextusban, hogy az Európai parlamentben is hallassuk a hangunkat” – mondta el Kovács István unitárius püspök az Erdély TV Híradójában.

Hasonlóan vélekedik Szénégető István marosvásárhelyi katolikus plébános is, aki keresztényként, papként is sokat foglalkozik a választás és a döntés kérdésével. Sok ember életében azt látja, hogy választás és döntés nélkül szeretne élni, miközben szeretné és reméli a jó életet, hogy minden jó lesz, de nem hozza meg az ehhez szükséges döntéseket.

„Mindig választunk, minden nap, a nap minden percében választunk, valamilyen érték, erény mellett döntünk. Állampolgárként ugyanezt az utat járjuk. Tehát akkor, amikor a vezetőinkről döntünk, azokról, akik az Európai parlamentben képviselik a mi közösségünknek az érdekeit, vagy a helyi vezetőinkről döntünk, ugyanez a helyzet” – mondja Szénégető István a Híradóban. Hozzátette, aki nem megy el választani, az átengedi másnak ennek a lehetőségét.

Vasárnap arról döntünk, hogy kik képviseljenek bennünket az Európai parlamentben az elkövetkező öt évben, illetve a helyi és megyei önkormányzatokban a jövendő négy esztendőben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?