banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A terrortámadás miatt nem eszkalálódik az ukrán háborús helyzet, véli Tálas Péter szakértő

Az Iszlám Állam magára vállalta a pénteki oroszországi merényletet, azonban Oroszország Ukrajnára mutat, amikor a felelősöket és a megrendelőt keresi. Sokan úgy vélik, hogy a merénylet hatásaként kiterjed és intenzívebb ütemet vesz majd fel az orosz-ukrán háború. Az Erdély TV 24plusz műsorában megszólalt Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa, aki szerint ez nem fog megtörténni, azonban az Iszlám Állam fenyegetéseire fokozottan figyelniük kell az idei évben az európai államoknak is.

A szakértő szerint az elmúlt két év során soha nem külső tevékenység, vagy az ukránok eszkalációja miatt változatott Moszkva a háború menetén, hanem mindig a frontvonalnak és céljainak megfelelően. „Ha lesz döntés arról, hogy majd mozgósítanak, akkor ezt fel fogja használni. De szinte kizárt, hogy csak emiatt mozgósítana Oroszország. A mozgósítás is elég problémás. Én nem kötném ezt a kettőt egymáshoz. Ráadásul már zajlik egy nagyon intenzív rakétatámadás, ami a terrorcselekmény előtt indult el Ukrajna ellen” – mondja Tálas Péter.

Európa fenyegetettsége is növekedett, a biztonságára is fokozottan figyelni kell, véli a szakértő, aki szerint ebben az évben két nagy esemény is lesz, ami fontos célponttá teszi Európát. Az egyik a párizsi olimpia, a másik a németországi labdarugó-bajnokság. Ezek olyan események, amelyeket a szakértők szerint szeretnének kihasználni az aktivisták.

Az elemző megjegyzi, hogy az európai terrorelhárítás és megelőzés óriásit fejlődött az elmúlt években. Nagyon odafigyeltek, és számtalan veszélyt megfékeztek, megakadályoztak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?