A tengerparton gyorsulhat fel leginkább a koronavírus delta variánsának terjedése

Az oltásokkal kapcsolatos tevékenységeket koordináló bizottság (CNCAV) elnöke, Valeriu Gheorghiţă péntek este azt nyilatkozta, hogy a koronavírus delta variánsa európai szinten domináns lett és dominánssá válhat Romániában is. A katonaorvos figyelmeztetett, hogy ez a mutáció nagyon gyorsan terjed, elsősorban olyan térségekben, mint a tengerpart.

A Vama Vechén nyilatkozó szakember emlékeztetett arra, hogy a koronavírus delta variánsával fertőzött személyek egyenként további hét-kilenc embert fertőzhetnek meg, és a mutáció gyorsan terjed azokon a zsúfolt helyeken, ahol mellőzik a védekezési szabályokat. „A tengerpart olyan helyszín, ahol közel vannak egymáshoz az emberek, és nem tartják be a védekezési szabályokat” – jelentette ki.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, hogy az oltatlan személyek vannak a leginkább kitéve a megbetegedés kockázatának a következő időszakban, amikor várhatóan fokozottá válik a koronavírus – és elsősorban a delta variáns – közösségi terjedése.

A katonaorvos adatokkal támasztotta alá a prognózisát. Közlése szerint az elmúlt kilenc hétben az aggodalomra okot adó vírusváltozatokkal megfertőzött személyek körében közel kilencszeresére nőtt azoknak az aránya, akiket a delta variáns betegített meg.

Kijelentette azt is, hogy a delta variáns hamarosan a közösségi terjedés szakaszába léphet, „és ha nem hozzunk pótlólagos intézkedéseket, (...) nagy valószínűséggel nőni fog a fertőzéses esetek száma”.

Valeriu Gheorghiţă péntek este egy mobil oltóegység munkatársaként turistáknak adta be a Pfizer–BioNTech és Johnson&Johnson vakcináját Vama Vechén.

(Címlapkép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?