A szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a Szilágy megyei prefektúrán

Az időskorúak problémáiról szóló értekezlet novemberi ülésének adott otthont a Szilágy Megyei Prefektusi Hivatal. A napirendi pontok között a Szilágy megyei akkreditált egészségügyi szolgáltatások témája is szerepelt.

Dari Tamás RMDSZ-es prefektus elmondta, a megyei Egészségbiztosító Pénztár által közölt adatok szerint az alapellátás tekintetében a megyében dolgozó száz családorvoshoz 207 366 személy van feliratkozva.

A Szilágy Megyei CAS főigazgatója, Olga Stana kiemelte: idén július 1-től megteremtették azt a jogi keretet, amely lehetővé teszi a lakosság számára a prevenciós vizsgálatok elvégzését, hozzájárulva a betegségek korai felismeréséhez. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy a 40 és 60 év közötti, valamint a 60 év feletti korosztály számára különböző szűrővizsgálatokat biztosíthassanak.

A szerző felvételei

Idéntől a 18 és 39 év közötti felnőttek is részesülhetnek éves szűrővizsgálatokban. A megelőzés érdekében a háziorvosok szélesebb körű paraklinikai analíziseket is ajánlhatnak, amelyek a biztosítással rendelkező személyek számára ingyenesek.

A szociális egészségbiztosítási rendszer garantálja az alapszolgáltatási csomagot a biztosítottaknak, és a minimális szolgáltatási csomagot azon személyek számára, akik ezt nem igazolják.

A megelőzés kapcsán az igazgatónő kiemelte: megteremtik a jogi keretet a betegségek korai felismeréséhez. Ennek érdekében olyan új eszközöket használnak a megelőzés érdekében, amelyek kimutatják a 40 és 60 év közötti személyeknél a szív- és érrendszeri-, onkológiai- és a cukorbetegség rizikófaktorait, a krónikus vesebetegség kialakulásának eshetőségét, valamint mentális és reproduktív egészség felmérésére nyújt lehetőséget. A 60 év felettieknél kimutathatóvá válhat a kardiovaszkuláris, rákos, csontritkulásos megbetegedéseknek lehetősége, a vizeletinkontinencia, a mentális egészség, a demencia és a depresszió kockázata. A 18 és 39 év közötti felnőttek számára előnyös lesz az éves megelőző konzultáció (szemben a 3 évente egyszeri konzultációval).

A megbeszélés alkalmával felsorolták a különböző korosztályok számára ajánlott vizsgálatokat is.

Dari Tamás az értekezlet végén elmondta, a Szilágy Megyei Egészségbiztosító Pénztár (CAS) munkája nélkülözhetetlen, ugyanis a lakosság egészségügyi védelmének és támogatásának fő finanszírozási rendszere. Továbbá arra kérte a CAS és a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) megyei vezetőit, hogy népszerűsítsék a lakosság körében a szűrővizsgálatok fontosságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?