banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A sarmaságiaknak a gáz bevezetése lenne a legfontosabb lépés

A Szilágy megyei Sarmaság községben is felmérték a lakosok igényét, hogy prioritás és lehetőség szerint megvalósítsák a helybéliek elvárásait.

Dombi Attila polgármester elmondta: mielőtt elkezdték a felmérést, az önkormányzat már összeállított egy listát a megvalósítandó feladatokról, melyek közt a legfontosabb a gázhálózat kiépítése. Mint ismertette, az idei költségvetés sokkal kisebb, mint a tavalyi, többnyire csak a működésre és a pályázatokhoz szükséges önrészre elég. „Megmondom őszintén, a tavalyi év sokkal gazdagabb volt, de meg kell elégednünk azzal, amink van, és ebből a maximumot kihozni, mert egyre több az elvárás” – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban 14 kilométer utat aszfaltoztak, többek között a Magura-hegy irányában lévőt, és saját költségvetésből járdákat újítottak fel Sarmaságon: az Állomás, a Tavasz és a Szilágy utcában lévőket, mely által „megváltozott a falu arculata”.

Illusztráció: Pexels

„Készülünk a gázhálózat kiépítésére” – ismertette a polgármester. Ennek érdekében az elmúlt években megalakult az ADI Valea Zalăului, melyhez Cigányi, Haraklány, Baksa, Sarmaság, Szilágysámson, Bobota, Kövesd és Kusaly községek tartoznak. Nemrég az Anghel Saligny programon keresztül pozitív válasz érkezett a gázhálózat kiépítésére Sarmaságon, és abban bíznak, hogy idővel, ahogy az anyagi keretük megengedi, a hozzájuk tartozó településekre is kivezetik. „Remélem, hogyha annak idején azt ígérték, hogy elhozzák Sarmaságra a gázt, akkor ez meg is valósul, mert ez nemcsak nekünk lenne jó, hanem Baksának, Sámsonnak és Kövesdnek is” – mondta.

A települések fejlesztése is fontos

„A többi falvakhoz hasonlóan Szilágylompérton is azon dolgoztunk, hogy a helybéliek ne érezzék a hiányosságot. Orvosi ellátást, patikát biztosítottunk, utakat, járdákat aszfaltoztunk, kiépítettük a víz- és szennyvízhálózat, az iskolát felújítottuk, kibővítettük, a kultúrotthont is korszerűsítettük, és 60 százalékban leköveztük a mezei utakat” – ismertette a polgármester. Pályázatot nyertek a közvilágítás modernizálására, újabb ledes lámpákra cserélik a régieket. A polgármester elmondta, tervben van a meleg étel bevezetése a tanintézményekbe, a jövőben erre szeretnének támogatást kapni, hogy a község diákjai és óvodásai ingyen meleg ebédben részesülhessenek, valamint az idén a községhez tartozó falvakba játszótereket építenének.

A szerző felvétele

Csalódás volt a tavalyi népszámlálás

„Elmondhatom, hogy nem vagyok büszke erre a népszámlálásra, mert az adatok alapján „eltűnt” 2000 lakosunk. 4777 ember számláltatott meg, miközben a nyilvántartásunkban 6562 szerepel. Abban bízom, hogy a választásokon erre a kérdésre is fény derül, mert eddig 5200 jogosult személy szavazhatott, és ezen kívül ott vannak még a kiskorúak, akik nincsenek feltüntetve a listán” – fogalmazott Dombi Attila. A statisztikai adatok alapján esetükben nem beszülhetünk kiöregedett községről, mert ahogy a polgármester vázolta, örömére szolgál, hogy a fiatalok, akik külföldön dolgoznak, hazatérnek, és a községben építenek házat. „Persze egy időben azt hittük, hogy ki van öregedve Szilágylompért és Selymesilosva, de nagyon sokat változott a helyzet az utóbbi években. Selymesilosva szinte felvidult, egyre több a fiatal. A rendezvényeken mindig teltház fogadja az érdeklődőket. Egy polgármester, alpolgármester vagy tanácsos nem tud mindenkinek eleget tenni, de jólesik, amikor az elégedettséget és a nyitottságot tapasztaljuk a helybéliek körében. Hasonló a helyzet Szilágylompérton is. Sok a fiatal, és amikor a tavaly felavattuk a kultúrotthont, ott is teltház várt minket” – zárta a polgármester.

(Nyitókép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?