A románok többsége nem akar királyt

A romániai lakosság csaknem kétharmada úgy véli, hogy az országnak meg kell őriznie jelenlegi államformáját, és nem támogatná a monarchia visszaállítását – derül ki az Avangarde közvélemény-kutatásának pénteken közzétett eredményeiből.

A felmérésben részt vevőktől többek között azt kérdezték meg, támogatnák-e, hogy Románia változtassa meg az államformáját, és térjen vissza az 1947-ig fennálló monarchiához. A megkérdezettek 18 százaléka támogatná ezt, 66 százalék nem helyeselné, 13 százalék nem tudott, 3 százalék nem akart válaszolni a kérdésre.

Mihály király | Fotó: romaniaregala.ro

A felmérésből az is kiderül, hogy a romániai lakosság szerint Mihály király „tette a legtöbb jót az országnak", a válaszadók 19 százaléka vélekedett így. Mihály királyt I. Károly (14 százalék), Ferdinánd király (8 százalék) és Mária királynő (4 százalék) követi a sorban. A válaszadók 6 százaléka szerint „egyikük sem tett jót az országnak", a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre.

A megkérdezettek 44 százalékának jó véleménye van a monarchia intézményéről, 30 százaléknak nincs jó véleménye róla, 22 százaléknak nincs véleménye erről, 4 százalék nem válaszolt az erre vonatkozó kérdésre. A román korona őréről, Margit hercegnőről a válaszadók 32 százalékának jó a véleménye, 44 százaléknak se jó, se rossz véleménye nincs róla, 7 százaléknak rossz a véleménye, 9 százaléknak nincs véleménye vagy nem tudja, kiről van szó, 8 százalék nem válaszolt a kérdésre.

III.Károly Romániában | Fotó: Agerpres

Az Avangarde felmérése szerint a romániaiak 35 százalékának jó véleménye van III. Károly brit királyról, 45 százaléknak se jó, se rossz véleménye nincs róla, 12 százaléknak rossz a véleménye, 2 százaléknak nincs véleménye vagy nem tudja, kiről van szó, 6 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A közvélemény-kutatás május 29. és június 1. között készült 864 fős reprezentatív mintán, a hibahatár plusz/mínusz 3,4 százalék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?