A rangsor elején van Románia a munkakerülő fiatalok arányát tekintve

Románia az európai rangsor élén áll a munkanélküli és nem tanuló fiatalok számát tekintve. Mindeközben munkaerőhiánnyal küzd az ország, és évente több tízezer fős munkaerőt importál Délkelet-Ázsiából. Nagyon sok fiatalnak azonban magasabbak az elvárásai, mint a hazai lehetőségek.   

Az új generáció egyre inkább halogatja a munkavállalást. Az Eurostat adatai szerint a romániai fiatalok 22 százaléka még mindig a szülei pénzén él, írja a Digi24. Egy 23 éves fiatalemberrel beszélgettek, aki elmondta, három hónapja keres munkát, de nem talál olyan jól fizetőt, mint Németországban, ahol sofőrként havi 2000 eurót keresett, de végül felmondott a pénz miatt. 

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

Irina Mitrea pszichológus szerint sok fiatal nem tesz erőfeszítéseket a pénzkeresés érdekében, mert a gyors meggazdagodás módját keresik, vagy élnek a szüleik pénzéből. A vendéglátóipar például folyamatosan keres munkatársakat, és sok állásra fiatalokat keresnek. Egy kávézó tulajdonosa elmondta, tapasztalnak különbséget a generációk között, egyesek rendkívül elkötelezettek, nagyon pontosak, nagyon keményen dolgoznak. De vannak olyanok is, akik egy-két napot maradnak, aztán el is mennek. „Ennyit tudsz adni? Külföldön a dupláját kaphatom” – idézte a reakciókat a kávézós.

A pszichológus szerint a megfelelő oktatás hiánya, a fiatal minden vágyának és kívánságának teljesítése, valamint a fegyelem és az önfegyelem elmaradása miatt lesz tökéletes naplopójelölt  a fiatal. E tekintetben csak Spanyolország és Görögország előz meg minket. Spanyolországban a nem dolgozó fiatalok aránya 29%, Görögországban pedig 25%.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?