A nőknek csak a fele megy el az ingyenes méhnyakrák-szűrésre

A lányoknak, asszonyoknak a fele vagy kevesebb mint fele megy el az ingyenes nőgyógyászati vizsgálatra Erdélyben. A Méhnyakrák-szűrési karaván mobil nőgyógyászati rendelője sorra járja a településeket, mégsem érik el a kívánt eredményt. Ennek okát és a megelőzés  fontosságát jártuk körül.

Az ingyenes program a 24 és 46 év közötti korosztálynak szól, és országos szinten is zajlik 2020 novembere óta. A Méhnyakrák-szűrési karaván célja, hogy a guruló nőgyógyászati rendelőben azok a nők is hozzáférjenek a vizsgálatokhoz, akiknek a falujában nincs erre lehetőség, vagy akár városi környezetben élnek, de nincs pénzük erre a szolgáltatásra. A mobil rendelő segítségével náluk is időben kiszűrhetők az esetleges elváltozások, amik rákhoz vezethetnek.

Azoknak is jár, akiknek nincsen egészségbiztosításuk

„Eljönnek, hisz az ő érdekük. Sokan azt sem tudják, hány éve nem voltak nőgyógyásznál. Sok múlik a helyi orvoson, asszisztensen, önkormányzaton is, mennyire tájékoztatja, biztatja a lányokat, asszonyokat. Úgy 80-100 értesített hölgyből legalább 30-40 el szokott jönni” – mondta el a Maszol kérdésére Mariana Moldovan-Negoiță, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház sajtószóvivője.

Fotók: Marosvásárhely Szociális Igazgatósága

A méhnyakrák megelőzését, korai felismerését és kezelését célzó programot a középső fejlesztési régióban a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház és a George Emil Palade Orvostudományi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem közösen koordinálja. Mintegy 170 ezer nő számára biztosítanák a szűrővizsgálatot Fehér, Szeben, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyében. A projekt leírása szerint a célközönség részét képezik a hátrányos helyzetűek, így azok a lányok, asszonyok is részt vehetnek a nőgyógyászati vizsgálatokon, akiknek nincs biztosításuk. 

„Hat-hét év, míg a human papilloma vírus (HPV) okozta fertőzésből rák alakulhat ki, de odafigyeléssel, szűréssel időben fel lehet lépni ellene. Egyébként a fertőzések 80 százaléka spontán gyógyul” – mondta el megkeresésünkre Prof. Dr. Szabó Béla marosvásárhelyi szülész-nőgyógyász, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház főorvosa.

Pénz van, csak a hozzáálláson kellene változtatni

A nőktől 30 év alatt Babes-Papanicolau-teszthez, a 30 év fölöttieknek pedig HPV-teszthez (human papilloma vírus) vesznek mintát elváltozások kiszűrésére, melyek hosszú távon méhnyakrákhoz vezethetnek.  A sürgősségi kórház laborjaiban elemzik a mintákat, majd értesítik az érintetteket az eredményről.

„Ahol rossz az eredmény, és követni szükséges az esetet, de az illető lánynak, asszonynak nincs biztosítása, a további vizsgálatokat az adott megyében a program keretéből lehet finanszírozni. Maros megyéből egy 70-es listát kaptam nemrég, nekik a további nőgyógyászati ellátását a sürgősségi kórházban végezzük” – magyarázta Prof. Dr. Szabó Béla, aki szerint „abszolút siker” a program, hiszen míg 1990 és 2011 közötti semmi nem történt e tekintetben, 2011-től pedig olyan szűrési program volt, aminek keretében mindössze 1000 tesztet kapott Maros megye, most egy valós lehetőség a méhnyakrák-szűrési karaván.

„A finanszírozás nem gond, már csak a lakosság hozzáállásának kell változnia” – tette még hozzá a szülész-nőgyógyász, aki szerint a nők részvétele attól függ, hogy milyen a közhangulat, ki javasolja a vizsgálatot egy adott településen. 

Barót, Verespatak, Kőhalom következik

Péntek délután a baróti nőket várja karaván. Fehér megyében Verespatak a következő állomás július 10-én. A Brassó megyei Kőhalomba július 14-én, Alsórákoson 15-én várják vizsgálatra a nőket.

A településeken kiplakátolt felhívásban kiemelik, a szűrés életeket menthet, 10 rákbetegségből 9 megelőzhető így. Azonban magyarul ritkán hirdetik meg a szűrést, legalábbis a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemények alapján. A marosvásárhelyi sürgősségi kórház sajtószóvivő elmondta, ez is csak annak köszönhető, hogy egyik odaadó kolléga lefordítja a felhívást.

A projekt 2020 novemberétől 2023 végéig tart, az Erdélyt szinte teljesen lefedő középső fejlesztési régióban 10,5 millió eurót költenek rá nagyrészt EU-s támogatásból, míg a teljes országos keret a programra 42 millió euró.

Fehér köpeny

Mariana Moldovan-Negoiță, a marosvásárhelyi sürgősségi kórház sajtószóvivője még elmondta, hétfőtől indult újdonság, hogy a Fehér köpeny elnevezésű akció keretében a kórházak 24-64 év közötti női dolgozói is ingyenesen vehetnek részt nőgyógyászati vizsgálatokon és méhnyakrák-tesztelésen. Ezzel példát szeretnének mutatni minden nőnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?