A nemi esélyegyenlőség megerősítéséről szóló nyilatkozatot fogadott el a parlament

Nyilatkozatot fogadott el hétfői ülésén a parlament, amelyben a romániai nőknek a különféle programok, kezdeményezések és közpolitikák kidolgozásában, finanszírozásában és végrehajtásában való egyenlő részvételét ösztönzik.

A nyilatkozatot 235 támogató és 24 ellenszavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a plénum. Három törvényhozó nem szavazott.

A dokumentumban leszögezik, olyan jogi keretre van szükség, amely elősegíti a politikai tisztségekhez és a vezetői pozíciókhoz való egyenlő hozzáférést, és támogatja a nemek közötti egyenlőtlenség minden formájának felszámolását, mint például a nők és lányok elleni erőszak, a korai és a kényszerházasság, a nemek közötti bérszakadék vagy a döntéshozatalban való egyenlőtlen részvétel.

A parlament által elfogadott nyilatkozatban üdvözlik továbbá az önkormányzati, a parlamenti és az európai parlamenti választások jelöltlistáin való egyenlő képviseletre vonatkozó kvóta megállapítására irányuló kezdeményezéseket.

Ugyanakkor arra biztatnak minden politikai és intézményi szereplőt, hogy járuljon hozzá a nők érdemi részvételéhez minden tevékenységi területen és a döntéshozatal minden szintjén.

A parlament támogatja az intézményközi párbeszédet a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos oktatásról, amely az inklúzió és a méltányosság fontosságát hangsúlyozza - áll a nyilatkozatban.

Kapcsolódók

Kimaradt?