A magyar anyanyelvű roma közösségek lehetőségeit vitatják meg Zeteváralján

Panelbeszélgetések, műhelymunkák és viták mentén igyekeznek feltérképezni a magyar anyanyelvű roma közösségek lehetőségeit szeptember 28. és október 1. között Zeteváralján. A beszélgetések melett roma tematikájú koncertszínházra és filmvetítésre is sor kerül.

Az Integratio Alapítvány, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Mélyszegénység Munkacsoport második alkalommal szervezi meg a Székelyföldi Roma Szabadegyetemet, amelyre 2023. szeptember 28 – október 1. között kerül sor Zeteváralján, a Natur Air Parkban. Az esemény célja a magyar anyanyelvű roma közösségek kulturális elismerése, lehetőségeinek feltérképezése, panelbeszélgetések, műhelymunkák és viták mentén. Az esemény keretében 3–5 órás panelbeszélgetésekre és szakmai vitákra is sor kerül, emellett roma tematikájú koncertszínházzal és filmvetítéssel is készülnek a szervezők.

Fotó: Roma Szabadegyetem Facebook-oldal

A hivatalos megnyitót követően, szeptember 28-án egy kerekasztal beszélgetésre invitálnak a szervezők, melynek témája a „Helyzetkép és stratégiák a roma kulturális reprezentációban”. A „helyzetképről” Bernáth Gábor médiakutató, kommunikációs tanácsadó, Fekete Zsolt színész, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, valamint Parászka Boróka újságíró beszélgetnek Borbély András moderálásával. Ezt követően a „stratégiákról” Balogh Rodrigó színész, Kiss Tamás szociológus, Sógor Enikő alpolgármester, valamint Venczi- Vidor János önkormányzati képviselő beszélgetését hallhatják az érdeklődők, melynek moderátora Andás Lóránd. Az estét a Perkucigó zeneszínházi produkció zárja.

Az esemény második napja egy hiphop workshoppal kezdődik Dima Kozmin vezetésével, majd Kettős kisebbségi irodalom Székelyföldön címmel Borbély András tart műhelymunkát. Délután olayn tehetséges roma fiatalokkal beszélgethetnek az érdeklődők, mint Barabás Blanka író és költő, Bodi Inesz kommunikációs szakember, Dima Kozmin influenszer és hip-hop táncos, Ioni Renáta zenész és egészségügyi moderátor, Isztojka Máté néprajzos és mesemondó, valamint Majláth Szabó Attila rádiós és tévés. A beszélgetést Kiss Boróka és Sólyom Andrea moderálja. Az estét filmvetítéssel zárják.

A szombati nap roma kultirális elismerés műhelymunkával kezdődik helyi roma képviselőkkel. Barabás Blanka, író, költő, Coré Mária, pedagógus, Dan Attila, zenész, Gergely Gábor, szakmunkás, Isztojka Máté, néprajzos, mesemondó, Lévai Márton, gyülekezetvezető, Patakfalvi Judith, egészségügyi mediátor beszélgetését Kiss tamás és András Lóránd moderálják. Ezt követően nyitott vitára kerül sor a témában.

Az esemény zárónapja a rendezvény értékelésével zárul.

További információkat az esemény Facebook-oldalán, a Székelyföldi Roma Szabadegyetem Facebook-oldalán valamint Instagram-oldalán olvashatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?