Mi fér bele egy csésze kávéba? - Beszélgetés Kalapács Józseffel

Kalapács József minden bizonnyal az egyik olyan magyar metálzenész, aki a műfaj kezdeteitől jelen van a pályán és nevéhez olyan rocktörténeti mérföldkövek fűződnek, mint például az első magyar heavy metál-albumként számon tartott Totális metál, de a Pokolgép olyan, mára már klasszikussá vált lemezein is ő énekel, mint a Pokoli színjáték, Éjszakai bevetés, vagy a Metál az ész.

Bár 1990-ben elhagyta a Gépet, Kalapács korántsem tétlenkedett, hisz rögtön az Omen zenekar frontembereként tért vissza, amely együttessel nem kevesebb, mint öt stúdiólemezt készített, ezzel párhuzamosan pedig szólókarrierje is beindult. Kalapács több, mint négy évtizede űzi a rock és metál műfaját, így régi rajongóként mi is kapva kaptunk az alkalmon, hogy leüljünk vele egy laza beszélgetésre, amelynek apropóját a Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett fellépése szolgáltatta, ahova két másik magyar rocklegendával, Varga Miklóssal és Rudán Joe-val közösen érkezett.

A nagysikerű főtéri koncert előtti közös kávézás során sok minden szóba került, így például kiderül, hogy ki is rejtőzött a Totális metál hátsó borítóján látható koncertfotón az énekes maszkja mögött (spoiler: nem Kalapács!), beszélgettünk a kádári Magyarország ún. Sanzonbizottságáról, Nagy Feróról, és természetesen megkérdeztük azt is, hogy miért vált ki annak idején a Pokolgépből. Aki a részletekre kíváncsi, bátran kattintson a videóra, hisz elég sok érdekes dolog hangzik el arról, hogy hogyan is működtek a dolgok a rockzene „hőskorában”, de még azt is megtudhatjuk, hogy milyen projektekkel foglalkozik legszívesebben Kalapács manapság, na meg azt, hogy mikor találkozott először a kolozsvári gyökerekkel is rendelkező Compact zenekarral.

Videónk először 2023 augusztus 26-án volt megtekinthető. 

Kimaradt?