A kormány felvállalja a földrengésveszélynek kitett épületek megerősítését

A kormány felvállalja a szeizmikus kockázatnak kitett épületek konszolidációját – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő csütörtökön, a megyei tanácsok országos szövetségének (UNCJR) ülése után.

Veszélyeztetett épület Bukarestben | Illusztráció: rmdsz.roA Nagyszebenben tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta: a prioritásnak tekintett konszolidálási munkálatokhoz a kormány biztosítja a szükséges forrásokat is, hogy azok a lehető leghamarabb megkezdődhessenek. A kormányfő egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy a hatóságoknak reaktív a hozzáállásuk a szeizmikus kockázatnak kitett épületek konszolidációjához.

„Igazuk van. Eddig csak a már megtörtént eseményekre reagáltak, pontosan ezt mondtam ma a megyei tanácselnököknek. Mindig csak a pillanatnyi reakciókra futja, nem fejezzük be, amit elkezdtünk. Most a kormány vállalja, hogy véghez viszi azt, amit elhatározott” – válaszolt Ciucă az újságíróknak. Emlékeztetett, hogy a nap folyamán megalakul a vészhelyzetekre való felkészülést és reagálást előkészítő intézményközi munkacsoport, amelyet jómaga fog közvetlenül irányítani.

Az újságírók azt is megkérdezték a kormányfőtől, hogy a korábban bejelentett ellenőrzések után szankcionálják-e azokat a török építőipari vállalatokat, amelyekről kiderül, hogy a földrengésbiztonsági előírásoknak nem megfelelő munkálatokat végeztek Romániában. A miniszterelnök elmondta, előbb azt kell megvizsgálni, hogy a földrengés sújtotta törökországi területeken építési munkálatokat végző vállalatok építkeztek-e Romániában, és ha igen, akkor a román hatóságoknak ellenőrizniük kell az épületeiket.

Arra a kérdésre, hogy ellátogat-e a földrengés sújtotta Gorj megyébe, illetve mit javasol a szeizmikus kockázatnak kitett térségek lakosságának, Ciucă kifejtette: a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője, Raed Arafat már elmondta, mit kell tennie a lakosságnak ilyen helyzetekben, és erről tájékozódni lehet a fiipregatit.ro honlapon is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszterelnök hozzátette: a kormány jövő héten határozatot fogad el, amellyel kötelezik a közintézményeket a honlap népszerűsítésére, hogy az ott megosztott tudnivalók minél szélesebb körben ismertek legyenek, a DSU pedig különböző tevékenységeket szervez a lakosság informálására.

Kapcsolódók

Kimaradt?