A képviselőház elfogadta, hogy parlamenti szünetben is rendeleteket adjon ki a kormány

Első házként elfogadta szerdán a szenátus azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket adjon ki a parlamenti szünet idején, azaz júliusban és augusztusban. A tervezetet 66 szenátor támogatta, 56-an ellene voksoltak.

A törvényjavaslat értelmében a parlamenti szünet alatt a kormány a következő szakterületeket érintő rendeleteket bocsáthat ki: pénzügy és gazdaság; fejlesztés, közmunkálatok és közigazgatás; belügy; szállítás és infrastruktúra; egészségügy; mezőgazdaság és vidékfejlesztés; környezetvédelem, vizek és erdők; kultúra; ifjúság és sport; európai alapok; a törvényerejű jogszabályok által előírt határidők halasztása vagy módosítása.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője, Lucian Romaşcanu felemlegette, az előző törvényhozási ciklusban a jelenleg hatalmon levő alakulatok folyamatosan felrótták az akkor PSD vezette kormánynak, hogy túl gyakran él a rendeletek révén történő jogalkotással. Szerinte a PSD sokkal kevesebb rendeletet adott ki annak idején, mint amennyi az elmúlt másfél évben született. Úgy véli, a jelenlegi hatalom visszaél ezzel a lehetőséggel, ezért nem szavazták meg a tervezetet.

„Ha olyan törvényről lenne szó, amely kormányzási tehetséggel ruházná fel a kormányt, mi lettünk volna az elsők, akik megszavazzák. Mivel azonban ilyen nem létezik, mert ez születési adottság és tanulás függvénye, úgy tűnik, nincs remény arra, hogy a koalíció kompetens kormányt tudjon adni” – fogalmazott.

A liberálisok frakcióvezetője, Virgil Guran rámutatott, a kormányt rendeletek kibocsátására felhatalmazó törvényre szükség van, mert vannak vészhelyzetek, amikor gyorsan kell lépni. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

(Címlapkép: gov.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?