banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Elutasította a képviselőház, így mégsem hozatják haza az ország aranytartalékát

Elutasította kedden a képviselőház az ország aranytartalékának hazahozatalát célzó törvényjavaslatot, amelyet még Liviu Dragnea volt PSD-elnök kezdeményezett.

A tervezet a Román Nemzeti Bank jogállására vonatkozó 2004/312-es törvény 30. cikkelyét módosítaná. A módosítás Románia teljes aranytartalékának az országban történő tárolását írná elő, a jegybankot pedig kötelezné, hogy 20 napon belül nyújtson be jelentést a parlament és a kormány elé a külföldön tárolt tartalékokról, illetve azokról az okokról, amelyek a nemzeti tartalékok csökkenéséhez vezettek vagy vezethetnek.

A tervezet elutasítása mellett 173-an voksoltak, 131-en ellene, egy képviselő tartózkodott.

A törvénytervezetet két volt képviselő, Liviu Dragnea és Şerban Nicolae nyújtotta be. 2019. november 20-án Klaus Iohannis államfő kérte a tervezet újbóli megfontolását.

A parlamenti vita során Oana Florea, a PSD képviselője azzal érvelt, hogy Románia fizet azért, hogy aranytartalékának 60%-át Londonban őrizzék. „Jelenleg körülbelül 100 tonna aranyunk van, 61 ott van, és országunk semmit nem nyer abból, hogy ott tárolják. (...) Gyakorlatilag körülbelül 300 000 lejt fizetünk évente azért, hogy ott tároljuk az aranyat” – mondta.

Dan Vîlceanu liberális párti törvényhozó viszont azon a véleményen volt, hogy a tervezet ellentétes az ország érdekeivel, mivel gyakorlatba ültetése esetén Románia elveszítené hitelét az európai partnerek, a pénzintézetek és a befektetők szemében. Vîlceanu arra is felhívta a figyelmet, hogy az aranytartalék Londonból való hazaszállítása horribilis összegbe kerülne az államnak.

Az AUR frakcióvezetője, George Simion úgy vélekedett, hogy a nemzeti szuverenitásról van szó, és hogy csökkenteni kell a külföldön tárolt hazai aranytartalék arányát. Simion kérte a tervezet visszaküldését a szakbizottságoknak, ezt azonban elutasította a ház.

Alfred Simonis PSD-s frakcióvezető azzal érvelt, hogy a hazaszállítás költségei nagyok ugyan, de Románia mindenképpen fizeti évente a londoni tárolás költségeit. „Függetlenül attól, hogy szükséges-e az Európai Központi Bank jóváhagyása, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az arany Románia tulajdona, a mi tulajdonunk” – mondta.

Az USR PLUS frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu emlékeztette a testületet, hogy a javaslat Liviu Dragneától származik, aki két évvel ezelőtt, az EP-választások előtt nyújtotta be, mivel megijedt attól, hogy csökken a népszerűsége. A javaslat azonban populista, és semmi köze a fiskális politikához - jelentette ki Moşteanu.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?