A bírák egyetértenek azzal, hogy a nyugdíj ne legyen nagyobb a fizetésnél

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerdai tájékoztatása szerint a bírák és az ügyészek egyetértenek azzal, hogy a nyugdíjuk ne haladhassa meg az aktív bírák és ügyészek fizetését – számolt be az Agerpres.

Fotó: Pixabay

Közleményében a testület azokra a sajtóban megjelent cikkekre reagált, amelyek a CSM szerint félretájékoztatnak az igazságügyi rendszer szereplőinek álláspontjáról a különnyugdíjak reformjával kapcsolatban.

A CSM szerint a különnyugdíjakat szabályozó, jelenleg parlamenti vita alatt álló törvényben elő kellene írni, hogy a bírák és ügyészek 25 év szolgálati idő után mehessenek nyugdíjba, de csak akkor, ha legalább 20 évig bíróként vagy ügyészként tevékenykedtek.

A testület közölte azt is: álláspontjuk szerint a nyugdíjkorhatárt fokozatosan kellene csökkenteni az igazságügyben, hogy ne legyen megkülönböztetés az azonos szolgálati idejű, de eltérő életkorú szakemberek között. Ugyanakkor a CSM szerint lehetővé kell tenni a korhatár előtti nyugdíjazást is a nyugdíj összegének megfelelő csökkentésével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?