Bukarestben tüntettek a „magyar elnyomás” ellen a székelyföldi románok

 

Néhány száz személy vonult fel Bukarestben vasárnap a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, illetve a Nemzet Útja Egyesület által a közigazgatási törvénykönyv elfogadása ellen szervezett tüntetésen. A felvonulás szervezői szerint ugyanis az új közigazgatási kódex alkotmányellenes módon második hivatalos nyelvvé tenné a magyart az ország bizonyos területein. 

Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja Egyesület elnöke és a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fórumának alelnöke kifejtette, hogy védőpajzsot akarnak emelni a román nemzeti értékek köré, és tiltakoznak az ellen, hogy az új közigazgatási törvénykönyv kiterjesztené a magyar nyelv használatát a prefektusi hivatalokra és a dekoncentrált intézményekre.

„A román nyelvnek kell az egyetlen hivatalos nyelvnek maradnia a román állam területén” 

- jelentette ki Târnoveanu. 

A tüntetők elmondtak egy imát, majd elénekelték a román nemzeti himnuszt. Egyesek közülük olyan feliratokat tartanak a kezükben, mint "A hivatalos nyelv nem képezheti alkotmánymódosítás tárgyát", "Esküszünk Erdélyre", valamint Mihai Eminescu és Avram Iancu portréit. "A román nyelv az egyetlen uralkodó!", "Román zászlóaljak, keljetek át a Kárpátokon!", "Nemzeti egységet!" - skandálják. A felvonulás kezdetén a csendőrök feltartóztattak egy férfit rendbontás miatt. 

 

Közzétette: Mihai Tîrnoveanu – 2018. július 29., vasárnap

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma július 16-án fordult Klaus Johannishoz, kérve az államfőt, hogy ne hirdesse ki a közigazgatási törvénykönyvet a parlament által elfogadott formájában. A Johannishoz címzett levél aláírói szerint az új közigazgatási törvény eltörli a 20 százalékos anyanyelvi küszöböt, amelyet a jelenlegi jogszabály feltételként tűz ki a közigazgatásban biztosítandó kisebbségi nyelvhasználathoz.

„Az új közigazgatási kódex oda vezet, hogy sérülni fog a román mint hivatalos nyelv státusa. A magyar nyelv kötelezővé válik a prefektusi intézményekben és a minisztériumoknak alárendelt helyi közintézményekben” – olvasható a levélben, amelynek aláírói szerint alkotmányellenes, hogy a hivatalos ügyintézésre kétnyelvű űrlapokat biztosítana a törvény. 

„Románia alkotmánya szerint a hivatalos okmányokat a hivatalos nyelven kell megszövegezni. A jogi rendszer előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén megfogalmazott beadványnak csak fordítás jellege lehet. Ellenkező esetben két hivatalos okmányt kapunk két nyelven, ami az alkotmánnyal szembefordulva hivatalossá tenné a kisebbségi nyelvet” – érvelnek az aláírók.  A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma szerint az új közigazgatási törvénykönyv az etnikai alapon szerveződő területi autonómiának kedvez „Románia szívében”, és a Kovászna, Hargita és Maros megyében kisebbségben lévő románoknak esélyük sem lenne a megmaradásra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?