Mégis az alkotmánybíróságra kerül a közigazgatási törvénykönyv

Megtámadta szerdán az alkotmánybíróságon a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a hétfőn elfogadott közigazgatási törvénykönyvet.

"A Szociáldemokrata Párt (PSD)-Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) többség szeretné elpolitizálni a teljes romániai közigazgatást" – írják közleményükben. Rámutatnak: 28 USR-s, 13 PMP-s, hat független és három liberális párti képviselő írta alá az alkotmányossági kifogást.

Az USR szerint a helyi választottak számára előírt különnyugdíjak megszegik az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét garantáló alkotmánycikkelyt, és csupán azért vezették be, hogy a következő választások idejére maguk mellett tartsák a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökét.

Az aláírók szerint a közigazgatási törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a legfontosabb tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki új vezetőket, ez pedig ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Románia az uniós csatlakozása előtt felvállalt, hogy a közigazgatási tisztségekbe szakembereket neveznek ki.

"Románia azt garantálta Brüsszelben, hogy a polgármesterek és helyi tanácsok munkáját ellenőrző képviselők politikailag semleges szakemberek lesznek, de most lemondanak erről a kötelezettségekről a helyi bárók kedvéért" - nyilatkozta Florina Presadă USR-s szenátor.

Kapcsolódók

Kimaradt?