Székelyföldi románok fóruma: ne hirdesse ki Johannis a közigazgatási törvénykönyvet

Klaus Johannishoz fordult a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, és azt kérte az államfőt: ne hirdesse ki a közigazgatási törvénykönyvet a parlament által elfogadott formájában. 

A Johannishoz címzett levélben a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma azt írja, hogy az új közigazgatási törvény eltörli a 20%-os anyanyelvi küszöböt, amelyet a jelenlegi jogszabály feltételként tűz ki a közigazgatásban biztosítandó kisebbségi nyelvhasználathoz. 

„Az új közigazgatási törvénykönyv oda vezet, hogy sérülni fog a román nyelv státusa hivatalos nyelvként. A magyar nyelv kötelezővé válik a prefektusi intézményekben és a minisztériumoknak alárendelt helyi közintézményekben” – olvasható a közleményben, amelynek aláírói szerint alkotmányellenes, hogy a hivatalos ügyintézésre kétnyelvű űrlapokat biztosítana a törvény. 

„Románia alkotmánya szerint a hivatalos okmányokat a hivatalos nyelven kell megszövegezni. A jogi rendszer előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén megfogalmazott beadványnak csak fordítás jellege lehet. Ellenkező esetben két hivatalos okmányt kapunk két nyelven, ami az alkotmánnyal szembefordulva hivatalossá tenné a kisebbségi nyelvet” – érvelnek az aláírók. 

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma szerint az új közigazgatási törvénykönyv az etnikai alapon szerveződő területi autonómiának kedvez „Románia szívében”, és a Kovászna, Hargita és Maros megyében kisebbségben lévő románoknak esélyük sem lenne a megmaradásra.

Az aláírók azt kérik Johannis elnöktől, hogy ne hirdesse ki ilyen formájában a törvényt, és július 29-én, az ezzel kapcsolatosan szervezendő bukaresti tüntetés után fogadja őket audienciára. 

Kapcsolódók

Kimaradt?