Irigylik a Budapesttől kapott támogatást a székelyföldi románok

Egy székelyföldi román közösségi vezető olyan támogatást kér Bukaresttől a székelyföldi románok identitásának a megőrzésére, amilyent a magyarok kapnak Budapesttől hasonló célokra. Még a centenárium évében sem jön elegendő támogatás – nehezményezte.

Ioan Lăcătușu, a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ igazgatója a 145 éve meghalt Andrei Șaguna erdélyi ortodox érsek emlékére szervezett sepsiszentgyörgyi rendezvényen beszélt erről.

Ioan Lăcătușu sajnálatosnak tartotta, hogy a székelyföldi románok kulturális projektjei még a román egyesülés centenáriumi évében sem kapják meg a román államtól kért támogatást. Szerinte ez óriási szakadékot képez aközött - mint fogalmazott -, „amit a magyar állam tesz a magyar honfitársaink identitásának a megőrzéséért, és amit nem tesz meg a román állam” a régió román közösségéért.

Lăcătușu kijelentette: nem kérnek kiváltságokat, csak ahhoz kérnek támogatást, hogy kialakulhasson egy minimális egyensúly és méltányosság a székelyföldi magyar és román közösség között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?