Az érettségizőket lepontozó pedagógusok felelősségre vonását kérik

A háromszéki érettségiző diákokat lepontozó tanárok felelősségre vonását kérte a tanügyminisztertől Benkő Erika.

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő keddi sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy háromszéki szülők és tanárok megkeresésére intézett levelet a tanügyminiszterhez, akinek felhívta figyelmét arra, hogy Kovászna megyében nagyon sok megóvott román nyelv és irodalom érettségi dolgozat esetében jelentős – 2 -3 jegynyi – eltérések voltak az eredetileg kapott és a fellebbezés utáni jegyek között. Volt eset Sepsiszentgyörgyön, amikor egy diák első alkalommal 3.80-at kapott, megóvás és újra javítás után 6.95-öt, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi politikus.

„Arra kértem a tanügyminisztert, hogy azokat a pedagógusokat, akik nem megfelelően osztályoztak, vonják felelősségre, hiszen a fiatalok jövőjéről van szó. Nem mindegy ezeknek a fiataloknak, hogy mennyi az érettségi átlaguk, hiszen ettől függ az, hogy tudják-e folytatni a tanulmányaikat és az is, hogy hol”, mondta Benkő Erika, aki azt is kérte a tárcavezetőtől, hogy a román dolgozatok javításakor magyar anyanyelvű tanár is legyen a javító bizottság tagjai között, tekintettel arra, hogy a magyar diákoknak nem anyanyelvük a román, és ez a tanárok elmondása szerint azonnal észrevehető a dolgozatok javításakor. Benkő Erika szerint mielőbb alkalmazni kellene a tanügyi törvény azon előírását, hogy a román nyelvet a jobb elsajátítás érdekében differenciált módon tanítsák és ez vonatkozzon ez az érettségire is.

Az alternatív román nyelvre vonatkozó tanterv kidolgozása fokozatosan történik, a 2017-2018-as tanévben az ötödikes tanulók tanulhatták nem anyanyelvként a románt a kisebb évfolyamokkal együtt. Következő tanévben hatodikos diákokként szintén ők lesznek azok, akik élvezni fogják a tanügyi törvény idevonatkozó előírásait. A kidolgozott tantervek ellenére szinte sosem készülnek el időben a tankönyvek.

A szász államfő abszurd kifogása!

Benkő Erika keddi sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte, hogy a szász államfőnek gondjai vannak a nyelvi kisebbség fogalmával. Ezzel arra utalt, hogy Klaus Johannis államfő arra hivatkozva küldte vissza a parlamentnek a tanügyi törvény módosítását, hogy az zavaros részeket tartalmaz, szerinte a törvényhozói testületnek pontosan meg kell határoznia a jogszabályban szereplő nyelvi kisebbség fogalmát.

„Azt gondolom, ezzel a lépésével is csalódást okoz a magyar közösségnek, mely egyöntetűen támogatta őt megválasztásakor. Nehezen hihető, hogy egy erdélyi szász ne értené pontosan a nyelvi kisebbség fogalmát, hiszen maga is egy nyelvi kisebbséghez tartozik, és ez a cselekedete sajnos pontosan tükrözi azt a magatartást, amit elnöksége alatt végig tanúsított az erdélyi magyarsággal szemben: nemcsak hogy nem támogatta a magyar közösség jogainak bővítését, de akadályozta azt” – fogalmazott Benkő Erika.

A székelyföldi románokat zavarja a magyarok anyanyelv használata

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő arra hívta fel a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fórumának figyelmét, hogy az ország nemzetközi vállalásokat tett arra nézve, hogy biztosítja a nyelvi jogokat a nemzeti közösségek számára. A közigazgatási kódex mindössze egyértelműbbé, átláthatóbbá teszi ezeknek a jogoknak a gyakorlását, ott, ahol erre igény van. Mindenkinek joga van élni azzal a jogával, hogy az anyanyelvén kommunikáljon a hatóságokkal, még a prefektúrával is” – emelte ki Benkő Erika, aki arra utalt, hogy a székelyföldi románok fóruma azt kéri az államfőtől, hogy ne hirdesse ki a közigazgatási törvénykönyvet, mert az megerősíti a nyelvi jogok gyakorlását Romániában.

Benkő Erika szerint a törvényeket a valósághoz kell igazítani és az új közigazgatási törvény kifogásolt nyelvi jogokkal kapcsolatos módosításai közelebb viszik az erdélyi magyarságot ahhoz, hogy zavartalanul használhassák az anyanyelvüket, úgy ahogyan az a Románia által is ratifikált regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájában van. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy a 21. században valaki számára zavaró legyen az, hogy mások az anyanyelvüket használják. Az erdélyi magyarság kulturális értéket jelent Románia számára, nagyon bántó és nem megengedett az, hogy vannak, akik korlátoznának bennünket alapvető jogainkban”— tette hozzá Benkő Erika.

Kapcsolódók

Kimaradt?