Megszavazták: a munkahelyi és az utcai zaklatás is büntethető ezentúl

Döntő kamaraként megszavazta kedden a képviselőház plénuma a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló, 202/2002-es törvényt módosító tervezetet, amely a magánterületen és a nyilvános térben elkövetett szexuális és lelki zaklatást bünteti.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében ha a cselekedet nem minősül bűncselekménynek, 3 000 és 10 000 lej között terjedő büntetés szabható ki a zaklatóra. A munkahelyen történő nemi diszkriminációért vagy hátrányos megkülönböztetésért is ugyanekkora pénzbírság jár.

A tervezetet Oana Bîzgan független képviselő kezdeményezte, aki indoklásában többek között azt hangsúlyozta: nagyon sok nő élt már át utcai zaklatást Romániában, 10-ből 8-an nem érzik magukat biztonságban éjszaka az utcán, 10-ből 4-en pedig nappal sem. Tapasztalata szerint a zaklatás jelen van a tanintézményekben és munkahelyeken is.

A módosítást 214-en szavazták meg, 8-an voksoltak ellene, 10 képviselő tartózkodott. Többek között Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő is megszavazta Bîzgan tervezetét, aki portálunknak elmondta: az egyik legfontosabb kiindulópontot a munkahelyi zaklatások adták, amelyek gyakori előfordulásáról számos visszajelzést kaptak. Kiemelte, az államfő kihirdetésére váró törvény a férfiakra pont úgy érvényes, mint a nőkre.

A szövetség politikusa azon fenntartásának is hangot adott, miszerint semmi sem garantálja, hogy a zaklatottak ezentúl élni is fognak a törvény adta lehetőségekkel, hiszen még mindig sokan eltűrik, lenyelik a kellemetlen bánásmódot. „Az, aki zaklatottnak érzi magát, mikor fog élni a jogával, és mikor fog kellőképpen bízni a hatóságokban, hogy azok ténylegesen megoldják az ő problémáját?” – fogalmazott Csép Éva Andrea, aki hozzátette, a hatóságoknak is fel kell készülniük arra, hogy ezentúl ilyen jellegű feljelentéseket is kaphatnak.

A képviselő meglátása szerint ugyanakkor az elfogadott módosítás „segíti visszafogni a szabadszájúakat”.

Kapcsolódók

Kimaradt?