FRISSÍTVE - A DNA több mint 7 év börtönbüntetést kért Liviu Dragneára

Hét és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kértek a korrupcióellenes ügyészek Liviu Dragneára, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére abban a korrupciós perben, amelyben hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra felbujtással gyanúsítják. FRISSÍTÉS: „Folytatni akarják a visszaéléseket, a hamis bizonyítékokon alapuló igazságszolgáltatást” – jelentette ki a tárgyalás után a politikus.

Kedden tartották a legfelsőbb bíróságon az első fokú per utolsó tárgyalását, amelyen az ügyészek valamennyi vádlott ellen letöltendő börtönbüntetést kértek. A politikus ezúttal is ártatlannak vallotta magát.

Dragnea ellen azért indult az eljárás, mert az ügyészek szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, a vád szerint az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, aki nem az önkormányzatnál, hanem a PSD megyei szervezetének dolgozott.

Az ügyész a hivatali visszaélésre való felbujtásért kért hét és fél éves börtönbüntetést, az okirat-hamisításra való felbujtásért pedig két és fél évet. Emellett azt is akarta, hogy a bíróság minősítse át a Dragneára korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre. 

A PSD elnökét 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, amelyben abban találták vétkesnek, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

A legfelsőbb bíróság megkeresésére a DNA közölte: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) információk átadásával segítette a nyomozást a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügyben, amelyben Liviu Dragnea képviselőházi elnököt hivatali visszaélésre és közokirat-hamisításra való felbujtással vádolják. A DNA válasza szerint a SRI által átadott információkat nem használták fel bizonyítékként, és nem ezek szolgáltattak alapot a vádemeléshez. 

Dragnea mostani ügyében a politikus volt felesége is vádlott. Azt róják a terhére, hogy az érintett önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjeként tudomása volt a fiktív alkalmazottak illegális kifizetéséről és nem tett semmit ennek megakadályozásáért. A két dolgozó összesen 108 600 lejt kapott. Az ügyész az utolsó tárgyaláson a politikus felesége elleni eljárás beszüntetését kérte, ugyanis a hölgy időközben kifizette a keletkezett kárt. Az ügyben más vádlottak is elismerték bűnösségüket, ellenük enyhített büntetést kért az ügyész.

A bűnvádi perben május 29-én hirdetnek első fokú ítéletet.

FRISSÍTÉS:  „Szilárdan kiálltam ártatlanságom mellett. Egyetlen tettet sem követtem el a DNA által a vádiratba hajítottak közül. Ami a közmunkát illeti, nagyon világosan fogalmaztam: azt mondtam, remélem, nem kerülünk oda, ugyanakkor a felmentésemet kértem, és azt is elmondtam, hogy húsz éve a köz szolgálatában állok” - mondta Liviu Dragnea a tárgyalás után.

Arra a kérdésre, hogy milyen bizonyítékok alapján kért ellene a korrupcióellenes ügyész hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést, a szociáldemokrata pártelnök kitérő választ adott. Kijelentette, őt és néhány más politikai vezetőt a legszívesebben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélne a DNA.

„Folytatni akarják a visszaéléseket, a hamis bizonyítékokon alapuló igazságszolgáltatást, a fenyegetéseket, de ahogyan korábban is mondtam, a végső döntést a bíróság hozza meg, várjuk meg tehát, mit mondanak. Soha nem engedtem meg magamnak véleményt nyilvánítani arról, amit a bíróság tesz. Most minden kijelentésnek, minden kommentárnak, minden tiltakozásnak egyetlen célja van: megkísérlik befolyásolni a bírói döntést, de remélem, nem fog sikerülni” - fogalmazott Dragnea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?