A Velencei Bizottság is véleményezi az igazságügyi törvények módosításait

Jóváhagyta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra vonatkozó kérését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének monitoring bizottsága, hogy a párt kikérje a Velencei Bizottság véleményét az igazságügyi törvények kormánypárti módosításairól. Az alkotmányjogászokból álló testület tagjai Romániába látogathatnak a következő időszakban.

A PNL csütörtökön közleményében ismertette: a folyamodványt rendkívüli eljárással nyújtják be a Velencei Bizottsághoz, és emlékeztettek arra, hogy  a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) korábban elzárkózott attól, hogy a tervezett törvénymódosítások ügyében a nemzetközi szakértők véleményét is kikérje.

A liberálisok szerint az alkotmánybíróságnak figyelembe kell majd vennie a Velencei Bizottság álláspontját, és arra is felhívják a figyelmet, hogy addig nem hirdethetők ki az igazságügyi törvények, amíg a Velencei Bizottság nem fogalmazta meg véleményét a három jogszabályról.

Iordache: nincs igaza a PNL-nek

Florin Iordache volt szociáldemokrata igazságügyi miniszter, az igazságügyi törvénymódosításaival foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke nem ért egyet a liberálisokkal. Közölte: szerint a Velencei Bizottságnak tudomásul kell majd vennie azt, hogy az alkotmánybíróság elutasította az alkotmányossági kifogások többségét.

„Mindaddig, amíg az alkotmánybíróság döntése szerint ezek a törvények alkotmányosak, addig csupán a PNL politikai célzatú lépéséről beszélünk” – nyilatkozta a PSD képviselője. Hozzátette, a Velencei Bizottság is legfennebb csak annyit tehet, hogy megállapítja: a törvények egy teljesen helyénvaló parlamenti folyamat során módosultak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?