A GRECO-t aggasztják az igazságügyi törvények módosításai

Mélységes aggodalmának adott hangot szerdán közzétett jelentésében az Európa Tanács égisze alatt működő Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption - GRECO) az igazságügyi törvények román parlament általi módosításaival kapcsolatban, de azokkal a tervezetekkel kapcsolatban is, amelyek a büntető törvénykezést fogják módosítani.

Az Európa Tanács szerdán közölte: a GRECO jelentésében aggodalmát fejezi ki az igazságszolgáltatási rendszert szabályozó három törvény módosításai miatt, mert ezek hatását az ET szakértői szerint nem mérték fel kellőképpen, és a jogalkotás folyamata is kérdéseket vet fel.

A GRECO kéri, hogy Románia mondjon le az igazságszolgáltatási rendszerben dolgozók által elkövetett vétségeket kivizsgáló, külön ügyészi részleg létrehozásáról. A jelentés megemlíti a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltására irányuló lépéseket is, ugyanakkor javasolja, hogy az ügyészek kinevezése és tisztségből való visszahívása átlátható és objektív kritériumok alapján történjen, és ebben a folyamatban nagyobb szerepet kapjon a Legfelsőbb Bírói Tanács.

A GRECO ugyanakkor bírálja a büntető törvénykönyveket módosító tervezeteket, mert azoknak egy része áthágná Románia nemzetközi vállalásait, többek közt a korrupcióra vonatkozó megállapodást. Kritizálja a jelentés a szenátus elé 2017. december 21-én benyújtott javaslatokat is, amelyek megnehezítenék a választott tisztségviselők felelősségrevonását vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés esetén, és amelyek kivonnák a bűncselekmények sorából a hivatali visszaélést, ha az okozott kár 200 000 eurónál kisebbre tehető.

Az Európa Tanács égisze alatt működő GRECO a jelentés végén felkéri Romániát, hogy a csoport következő plenáris ülésén (2018. június 18-a és 22-e között) mutassa be a tervezett igazságügyi reform aktualizált változatát, és tartózkodjon olyan módosítások elfogadásától, amelyek gyengítenék a korrupcióellenes harcot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?