Nagykároly kastélyánál várfalba botlottak a munkások

Téglasorokra bukkantak a föld alatt az elmúlt napokban a Károlyi-kastély kertjében a műemlék kivilágításának bővítésén dolgozó munkások. Az áramszolgáltató emberei feltehetően várfalba botlottak a főbejárattal szembeni területen – tájékoztatta a szatmári Friss Újságot Romát Sándor, a Nagykárolyi Városi Múzeum régésze.

karolyi teglasor

A felfedezésre a villanyoszlopok elhelyezésekor került sor. A vezetékeknek kiásott árkokban több helyszínen is vastag téglasorokat találtak a földfelszíntől közel egyméteres mélységben.

Minderről értesítették a városi múzeum régészeit, akik egyelőre csupán feltételezik, hogy várfalakról van szó, hivatalos választ csak a közeljövőben adnak a helyszíni régészeti felmérés után. „Amennyiben tényleg várfalra bukkantunk, annak közvetlen környezetében egy nagyobb árkot ásva a kőtömböket láthatóvá tesszük a turisták és az arra járók számára” — nyilatkozta Romát Sándor, aki elmondta, hogy a városi múzeum vezetősége jelenleg a dokumentációkon dolgozik, majd az anyagi források előkerítése után maga az ásatás is elkezdődhet.

karolyi kastely

Ugyanitt megemlíthetjük, hogy közel két éve egy boltívet találtak nem messze a fentebb említett helyszíntől, amely — mint utóbb kiderült — a kastély korábbi szennyvízvezetéke. A föld felszínétől három méter mélységben fekvő szennyvízelvezető csatorna szolgálhatott azon legendák alapjául, miszerint a Károlyi-kastély egy alagúttal van összekötve az erdődi várral.

Kimaradt?