Bizonyítékokat hamisítanak az ügyészek? Újratárgyalják a Cosma-pert

A legfelsőbb bíróság többszöri halasztás után hétfőn nem jogerős ítéletet hozott, hanem elrendelte a per újratárgyalását abban az ügyben, amelynek vádlottjai azt állították, hogy a korrupcióellenes ügyészek bizonyítékokat hamisítanak.

Mircea Cosmát, a Prahova megyei tanács volt elnökét első fokon nyolc, fiát, Vlad Cosma volt parlamenti képviselőt pedig öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték 2016-ban egymillió eurónyi kárt okozó hivatali visszaélésért, pénzmosásért és befolyással való üzérkedésért.

A két szociáldemokrata politikus korrupciós ügye azért kapott kiemelt figyelmet, mert Vlad Cosma - az ügyészekkel folytatott beszélgetések hangfelvételeit közzé téve - azt állította: a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a megszorongatott vádlottakat használják arra, hogy újabb ügyekben terhelő bizonyítékokat "gyártsanak". A médiabotrány kirobbanása után a volt parlamenti képviselő visszaélésért feljelentette a legfőbb ügyészségén vádlóit, az igazságszolgáltatási felügyelet vizsgálatot indított a DNA Prahova megyei kirendeltségénél, a legfelsőbb bíróság pedig most úgy döntött, hogy elölről kell kezdeni az ügyben a bizonyítási eljárást.

A bukaresti média egy része egyebek mellett Vlad Cosma leleplezéseit használta fel annak bizonyítására, hogy a DNA visszaél hatalmával, politikai hajtóvadászatot folytat azok ellen, akik szembeszegülnek az országot háttérből irányító úgynevezett "párhuzamos állam" akaratával, ezért a DNA főügyészének mennie kell, a vádhatóságot pedig alapjaiból át kell szervezni.

Laura Codruta Kövesi, a DNA főügyésze tagadta, hogy az általa vezetett vádhatóság bizonyítékokat hamisítana, szerinte azért támadják a DNA-t, mert eredményes, és mert befolyásos politikusokat és üzletembereket küldött bíróság elé. A DNA elleni sajtókampányt a „vádlottak kétségbeesett fesztiváljának" nevezte. A Cosma-családot jelenleg Vlad nővére, a korábban énekesnői és közjegyzői karriert is befutó Andreea Cosma képviseli a nagypolitikában, aki 2016 óta a Szociáldemokrata Párt Prahova megyei parlamenti képviselője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?