Egész családok ellen indított eljárást a DNA

Gyakori eset Romániában, hogy a korrupció gyanújába keveredett politikusoknak, üzletembereknek a gyerekei ellen is eljárást indít az ügyészség. Így például a vizsgálódásaok kiterjednek többek között Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu, Dorin Cocoș, Tudor Pendiuc vagy Mihai Vlasov fiára vagy lányára is.

„Milliókat érő” csemeték

Elena Udrea volt férje, Dorin Cocoș fia, Alin Cocos neve ott szerepel abban a bűnvádi dossziéban, amelyben a törvénytelen visszaszolgáltatások ügyében Dorin Cocos mellett Adriean Videanu volt miniszter, Bukarest egykori polgármestere illetve Alina Bica, a Terrorizmust és Szervezett Bűnözést Kivizsgáló Igazgatóság volt főügyésze, valamint tanácsosa, Florentin Mihailescu ellen folyik eljárás.

Alin Cocoșt megvesztegetéssel és befolyással való üzérkedéssel vádolják. Állítólag közbenjárt a Tulajdonokat Visszaszolgáltató Országos Hatóságnál annak érdekében, hogy a kétes hírű üzletember, Gheorghe Stelian 2011-ben kártérítést kapjon egy több mint 62 millió euróra túlértékelt telekért. „Fáradozásaiért” cserében azt kérte az üzletembertől, hogy a kártérítés 25 százalékát fizesse ki az általa megjelölt három személynek.

Az ügyészek szerint Alin Cocoș befolyására Alina Bica több mint 377 millió lejt ítélt meg Gheorghe Steliannak. A korrupció elleni küzdelmet vezető főügyész cserében telket kapott a Snagov partján. A pénz egy része Dorin Cocoșékhoz valamint Elena Udreához került. A peres ügy megsürgetéséért Alina Bicának „hálaként” átadott telek Dorin Cocoș első felesége, Olguța Chiriac tulajdonában volt – állítja a vádhatóság.

A Prahova megyei tanács volt elnöke, Mircea Cosma fiát, Vlad Cosmát apjához hasonlóan befolyással való üzérkedéssel vádolják. A Szociáldemokrata Párt képviselője egyelőre szabadlábon védekezhet, mivel a parlament nem járult hozzá az előzetes letartóztatásához.

A vád szerint Vlad Cosma 2010 és 2013 között közel 4,5 millió lejt kapott több üzletembertől azért, hogy apját rávegye, kössön törvényellenes szerződést az általuk vezetett cégekkel. A Prahova megyei tanács elnöke minderre hajlandónak is mutatkozott, amiért is egymillió lejt vehetett át. A szerződéseket megvesztetéssel elnyerő cégeknek ugyanis a szerződésben foglalt érték tíz százalékát kellett átadniuk a tanácselnöknek.

A szociáldemokraták nagy „kulisszajátékosa”, Viorel Hrebenciuc fia, Andrei Hrebenciuc két hónap előzetes letartóztatás után jelenleg házi őrizetben van. Akárcsak apja esetében, ellene is a törvénytelen visszaszolgáltatások ügyében folyik az eljárás: befolyással való üzérkedéssel, szervezett bűncsoport megszervezésével, pénzmosással vádolják.

A lányok sem angyalok…

Mircea Cosma bevonta ügyleteibe lányát, Andreea Cosmát is, aki közjegyző. Az illegális telek adás-vételi szerződéseket az ő közjegyzői irodájában kötötték meg. Andreea Cosmát adócsalásért és 35 millió euró kifehérítésével vádolják.

Dan Voiculescu 40 éves lánya, Camelia Voiculescu ellen zsarolásban való bűnrészesség miatt indult eljárás. A politikus-üzletember által alapított és Camelia Voiculescu által vezetett Intact tröszthöz tartozó Antena tévé-csoport vezetője, Sorin Alexandrescu „a tulajok” nyomására megzsarolta az RCS-RDS cég ügyvezetőjét, Ioan Bendeit, vegye be a Digi-tévé műsorrácsába az Intact tröszt egyes műsorait is, egyébként kompromittáló információkat hoz nyilvánosságra az RCS-RDS és a Hivatásos Labdarúgó Szövetség elnöke, Dumitru Dragomir kapcsolatairól. Ioan Bendeit így szüntelenül lelki nyomás alatt tartották. A vádat az ügyészek a Dan Voiculescu és Camelia Voiculescu, illetve a Camelia Voiculescu és Sorin Alexandrescu közötti lehallgatott telefonbeszélgetésekkel bizonyították.

Piteşti volt polgármestere, Tudor Penciu lánya, Emanuela Pendiuc a vád szerint hozzásegítette apját ahhoz, hogy megvesztegetésként lakást kapjon, és segített neki eltitkolni a törvénytelenséget. Apja dossziéjában Emanuela Pendiuc megvesztegetésben való részvétel és pénzmosás bűncselekményével szerepel.

Tudor Pendiuc lánya 2008-ban több mint 130 ezer eurós bukaresti lakást kapott azért, hogy apja polgármesterként törvényellenes szerződést kössön a Conarg Real Estate kft-vel.  A tanúk vallomásából kitűnik, hogy Emanuela Pendiuc nem fizetett semmit sem a cserébe lakásért, amelyet azért írattak a nevére, hogy apjáról elhárítsák a megvesztegetés vádját. Cserében apja, polgármesteri minőségében befolyásolta a felmérő bizottságot döntésében, továbbá a szerződés véglegesítése során.

Mihail Vlasov, a Román Kereskedelmi és Ipari Kamara volt elnöke, a Nemzetközi Kereskedelmi Bíráskodási Döntőbíróság döntőbírójaként csúszópénzeket fogadott üzletemberektől, annak fejében, hogy számukra kedvező döntést hoz majd a bíróság.

Egy hónappal azt követően, hogy Mihail Vlasovot bíróság elé állították, lánya, Vanda Vlasov a Nemzetközi Kereskedelmi Bíráskodási Döntőbíróságtól,apja nevében kérte, hogy a testület igazolványban bizonyítsa, Mihail Vlasov nem volt tagja a Döntőbíróságnak. A kért iratot a döntőbíróság minden ellenőrzés nélkül kiadta, és azt felhasználni igyekeztek a pert során Mihail Vlasov védelmében.

A cél érdekében Mihail Vlasov a fenyegetéstől sem riad vissza: lánya, apja nevében, átadott „egy lepecsételt” borítékot a Román Kereskedelmi és Ipari Kamara ideiglenes elnökének, aki, a levél elolvasása után a korrupció elleni ügyészek előtt azt állította, hogy fenyegetve érezte magát, mivel Mihail Vlasov levélben figyelmeztette, „nem szeretné, ha mások gyermekei szenvednének” amiatt, hogy neki le kellett mondania a kamara elnöki tisztségéből.

Kimaradt?