Az egészségügyi minisztériummal tárgyalnak Hospice gondozás ügyében

A brassói Hospice kezdeményezésére a napokban tárgyalás folyik az Egészségügyi Minisztériumnál azért, hogy a daganatos betegek pallialtív gondozását országos programmá terjesszék ki. A tervek szerint a program magába foglalná a betegségmegelőzést is.

A Hospice képviselői szerint Romániában évente 170 ezer személynek lenne szüksége palliatív gondozásra - itt nemcsak a daganatos betegségben szenvedőkre gondoltak. Viszont a betegek kevesebb, mint öt százaléka részesül ilyen jellegű gondozásban.hospice

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok/mentálhigiénikusok, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt. A magyar hospice mozgalom úttörője a kolozsvári születésű Polcz Alaine volt.

Kimaradt?