Igazságügyi törvények: nem fogadta be az alkotmánybíróság az USR óvásait

Nem fogadta be, ezért nem is tárgyalta az alkotmánybíróság a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) az igazságügyi törvényeket módosító jogszabályokkal kapcsolatban benyújtott indítványait.

Az USR a parlament által elfogadott mindhárom törvényről normakontrollt kért, de mindegyik indítványát elutasította a taláros testület. Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök szerint a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, illetve a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) működéséről szóló törvények ellen emelt óvásokon nem szerepelt kellő számú érvényes aláírás, az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló jogszabállyal kapcsolatos indítványt pedig a törvény által megszabott határidő lejárta után nyújtották be.

Az USR január 22-én emelt alkotmányossági kifogást az igazságügyi törvényeket módosító három jogszabály ellen, amelyek az alakulat szerint "aláássák a romániai bírák és ügyészek függetlenségét". A beadványokat a párt 27 képviselője, továbbá a Népi Mozgalom Párt (PMP) 16 képviselője és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) három képviselője írta alá.

Korábban a PNL és a legfelsőbb bíróság is normakontrollt kért a törvényről. Az USR utánuk nyújtotta be óvását, arra hivatkozva, hogy jogászaik újabb okokat találtak, amelyek miatt megkérdőjelezhető a jogszabályok alkotmányossága. Egyik ilyen kifogásuk az volt, hogy a törvények elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, indítványukban ugyanakkor azt is jelezték, hogy a jogszabályok elfogadásával Románia megszegi az Európai Unió alapító szerződéseiben rögzített és az EU-hoz való csatlakozásakor vállalt kötelezettségeit.

Az alkotmánybíróság az elmúlt hetekben döntött a PNL és a legfelsőbb bíróság által benyújtott alkotmányossági kifogásokról is, és részben alkotmányellenesnek minősítette mindhárom igazságügyi törvényt, így azok visszakerülnek a parlamentbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?