FRISSÍTVE - Klaus Johannis: szánalmas próbálkozás történik a DNA lejáratására

FRISSÍTVE: „Bűncselekményekkel vádolt személyek kétségbeesett próbálkoznak a korrupcióellenes ügyészség és vezetői lejáratásával. Ez a próbálkozásuk szánalmas, és nem győz meg senkit”.

Így foglalta össze álláspontját Klaus Johannis a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) ért vádak körüli politikai és médiakampányról. Az államfő csütörtök esti sajtónyilatkozatában leszögezte: a DNA és vezetői jó munkát végeznek, és ezt az ellenük indított támadás bizonyítja. Hozzátette: "pillanatnyilag" nem lát okot Laura Codruta Kövesi főügyész leváltására.

"De lehetséges, hogy léteznek olyan okok, amelyekről nekem nincs tudomásom, de az igazságügyi miniszternek van" - fogalmazott az államelnök, aki szerint nagyon meglepő lenne, hogyha hirtelen komoly és megalapozott okok látnának napvilágot, amelyek indokolttá tennék Kövesi leváltását. Hozzátette: Tudorel Toader elismert szaktekintély, és biztos benne, hogy az igazságügyi miniszter jogilag alaposan megindokolt állásponttal fog majd a nyilvánosság elé állni a DNA főügyészének menesztése ügyében. 

Újságírói kérdésre válaszolva az államfő megerősítette: a közvéleményt élénken foglalkoztatja a DNA-főügyész leváltása, de ő "pillanatnyilag" nem lát erre okot. "Lehetséges, hogy léteznek olyan okok, amelyekről nekem nincs tudomásom, de az igazságügyi miniszternek van" - fogalmazott az államelnök, hozzátéve, hogy az igazságügyi tárca vezetője csak nagyon alaposan dokumentált bizonyítékokat felmutatva kérhetné Kövesi menesztését.

Johannis azt is szóvá tette, hogy a DNA tevékenységét tavaly nyáron ellenőrizték le az illetékes hatóságok, és utána "nem sokat lehetett hallani róla, valószínűleg jól zárult". z államfő szerint a DNA körüli botrány magától fog elülni, függetlenül attól, hogy hány órányi felvételt hoznak még nyilvánosságra azok, akik az eddigieket is bemutatták. "Ezt a filmet már láttuk, körülbelül egy évvel ezelőtt, akkor is ez történt, hogy eltűnt egy vádlott, majd elkezdtek megjelenni felvételek meg egyebek. Azt hiszem, ezeknek az ügyeknek a tisztázását az igazságszolgáltatásra kell bízni" - mondta Johannis. 

Az államfő elmondta, találkozott csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfővel és Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel, és kifejezte nekik elégedetlenségét a DNA-t érintő botránnyal kapcsolatban. Kifejtette, az egyeztetésre a Cotroceni-palotában került sor, és még a Dăncilă-kabinet beiktatási ceremóniáján ütemezték be. 

"Arról beszéltünk, hogy együttműködésre van szükség bizonyos országos projektek terén. Ezek közül az első és a legfontosabb az Európai Unió Tanácsa elnökségének előkészítése, a második nagy országos program pedig a centenárium. (...) És igen, beszéltünk az igazságügyről is (...), kifejeztem elégedetlenségemet azzal kapcsolatban, hogy újabb botrány robbant ki az igazságügy, pontosabban a DNA kapcsán" - mondta Johannis. 

Az államfő hozzátette, a miniszterelnök azt mondta az egyeztetésen, hogy "szabad kezet ad" Tudorel Toader miniszternek. "És kevéssel ezt követően hallhatták az igazságügyi miniszter álláspontját, aki tájékoztatott, hogy majd tájékoztatni fog" - fogalmazott az elnök.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?